Annons

Stort pådrag i hamnen

I veckan har det övats evakuering från M/S Uraniborg. Landskrona Direkt var med ombord. Foto: Lars Larsson, Sjöräddningssällskapet.

I veckan har det övats evakuering från M/S Uraniborg. Landskrona Direkt var med ombord. Foto: Lars Larsson, Sjöräddningssällskapet.

Passagerarna med tio-färjan till Bäckviken fick i veckan finna sig att resa med Stjerneborg.
Kvar vid kaj låg Uraniborg och i salongen var det nästintill fullsatt. En och annan venbo, mest barn, syntes bland personal från Ventrafiken och deras kollegor från Visingsötrafiken. Även Landskrona Räddningstjänst, några få politiker och rent av personal från Sjöfartsverket var nyfikna på vad som väntade. Det var utlyst övning.

Annons
 

Linus Olsson från Ventrafiken var övningsledare och han informerade om att det skulle genomföras en man-överbord-övning samt en så kallad MES-övning (Marine Escape Slide).

– Övningen handlar främst om materialet. Att vi som dagligen arbetar på färjan ska vara bekant med utrustningen. Det blir alltså ingen träning i eftersök eller kommunikation denna gången, sa Linus Olsson och redogjorde för det regelverk som bland annat säger att man måste öva med utrustningen vart tredje år och att räddningsutrustning måste vara utlöst vart sjätte år.

M/S Uraniborg som kan ta 394 passagerare har två MES-stationer på däck om olyckan skulle vara framme.
– Vi testade hela systemet på varvet i Hvide Sande. Därefter har vi provat den ena stationen 2013 och nu är det alltså dags för den andra. Eftersom Visingsötrafiken har samma system så deltar vi i varandras övningar. De är här med 22 man idag, berättade Linus Olsson.
– Till varje station finns två livflottar som vardera tar 150 personer.  Det gör att det finns en överkapacitet och att vi kan agera hjälp om olyckan skulle vara framme i sundet hos något större passagerarfartyg. Vi kommer idag dock bara att blåsa upp en flotte.

Först ut var emellertid ”man överbord”. Rederiets Gunde Kristinsson var denna indiansommardag frivillig att iklä sig en räddningsdräkt och hoppa i hamnen.
För att underlätta undsättningen av den ”nödsatte” användes en livboj med mob-signal, det vill säga att en tät orange rök spred sig ur en behållare under 15 minuter samtidigt som bojen var utrustad med led-lampor som enligt uppgift skulle lysa i två timmar.

Även om det normalt är Räddningstjänstens uppgift att fiska upp nödställda i hamnen så fick Sjöräddningssällskapet från Barsebäck ta tillfället i akt att visa upp sig.

Värt att notera i detta sammanhang är att alla räddningsbåtar har frivillig besättning som är beredd att ställa upp dygnet runt, året om. Sjöräddningssällskapet står för 70 procent av sjöräddningen i Sverige, utan bidrag från staten. Hela verksamheten bygger på gåvor, medlemskap och ideella insatser.
– Även vi fick stor nytta av övningen. Vi har en ny stege som vi fäster i aktern vid räddningsuppdrag. Nu lärde vi oss att den ska fästas först när vi når fram, annars riskerar den  att trillar av, sa Lasse Larsson.

Denna gång var det övning men det fina vädret under den gångna helgen gjorde att Sjöräddningssällskapet larmades vid ett par tillfällen.
– Det var mycket fritidsbåtar på sundet och en medlem fick motorproblem utanför Lagunen i Malmö. Den fick vi bogsera till Limhamn. Ungefär samtidigt fick vi ett nödanrop då en man skurit sig illa i benet. Här fick vi lagt tryckförband och transporterade honom till en väntande ambulans. Därefter fick vi styra mot Landskrona då en motorbåt kört på en sten och behövde assistans. Halvvägs hit så fick vi besked om att han kunde ta sig i hamn för egen maskin, berättade Lasse Larsson, en riktig eldsjäl på Öresund.

Den något mer spektakulära MES-övningen gick helt enligt planerna och efter att besättningsmännen från de båda rederierna fått kana ner i livflotten var det övrigas tur att prova på. Inte minst skolbarnen från Ven var ivriga att testa hur det kändes.
– Det var nyttigt för mig som politiker att vara med på övningarna. Samtidigt var det inte så farligt att åka ner från sliden som jag först trott. Det var jobbigare att ta sig upp igen, sa Jenny Tillander, (S) vice ordförande i Ventrafiken.

Ventrafikens vd Rolf Andersson kunde också kosta på sig ett leende.
– Det är alltid riskfyllt med övningar men idag gick allt mycket bra. Vi fick testat materialet och det fungerade som det skulle. Dessutom fick barnen från Ven vara med och det tror jag betyder mycket.

Nu är det inte alldeles gratis att hålla en övning och bara att packa ihop MES-stationen igen kostar i runda svängar 200 000 kronor.
– Det krävs fyra man under en veckas tid för det arbetet. Sen ska tuberna och patronen som utlöser det hela fyllas på och bytas ut. Öva måste vi och pengarna finns avsatta i budgeten, avslutade en nöjd Rolf Svensson.

BILDEXTRA FRÅN ÖVNINGEN

Man överbord. Snabbt var livbojen kastad mot personen som hamnat i vattnet.

Man överbord. Snabbt var livbojen kastad mot personen som hamnat i vattnet.

Från Uraniborg följde elever och lärare övningen.

Från Uraniborgs soldäck följde elever och lärare övningen.

Sjöräddningssällskapet var på plats och kunde snabbt ingripa.

Sjöräddningssällskapet var på plats och kunde snabbt ingripa.

Sikten var ovanligt klar och bidrog till ett snabbt utfört uppdrag.

Sikten var ovanligt klar och bidrog till ett snabbt utfört uppdrag.

Så fick Sjöräddningen från Barsebäckshamn användning för sin nya stege.

Så fick Sjöräddningen från Barsebäckshamn användning för sin nya stege.

Med en ordentlig knall utlöstes MES:en.

Med en ordentlig knall utlöstes MES:en.

... som snabbt fylldes med luft.

… som snabbt fylldes med luft.

Allt övervakades av Räddningstjänsten från Landskrona.

Allt övervakades av Räddningstjänsten från Landskrona.

Det finns två kanor ner till livflotten. Denna högra användes för att åka ner medan det rullades ut en repstege i den vänstra så att alla kunde klättra tillbaka till fartyget när övningen var avslutad.

Det finns två kanor ner till livflotten. Denna högra användes för att åka ner medan det rullades ut en repstege i den vänstra så att alla kunde klättra tillbaka till fartyget när övningen var avslutad.

Alle man till livflotten.

Alle man till livflotten.

Lotsbåten matchade räddningsutrustningen.

Lotsbåten matchade räddningsutrustningen.

Linus Olsson var nöjd med hur övningen fortlöpte.

Räddningsledare Linus Olsson var nöjd med hur övningen fortlöpte.

Linus Olsson tar sig ner till livflotten helt enligt manualen. Med armarna i  kors över bröstet samtidigt som han bromsar nerfarten med fötterna i sidan av sliden.

Linus Olsson tar sig ner till livflotten helt enligt manualen, med armarna i kors över bröstet samtidigt som han bromsar nerfarten med fötterna i sidan av sliden.

Barnen från Ven testar flytvästar.

Barnen från Ven testar flytvästar.

Styrelseledamoten Jenny Tillander på väg att evakuera skeppet.

Styrelseledamoten Jenny Tillander på väg att evakuera skeppet.

Bilden säger väl det mesta om vad Max tyckte om sin skoldag.

Bilden säger väl det mesta om vad Max tyckte om sin skoldag.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser