Landskrona nominerad till Årets kulturkommun

Även i år erbjuds Landskrona- och Svalövsbor fria festivalpass till fotofestivalens utställningar.
Med ett blått festivalpass runt halsen så fick Landskronaborna fri entré till fotofestivalens utställningar. Ett sätt för Landskrona stad att sprida kultur bland medborgarna.
Med ett blått festivalpass runt halsen så fick Landskronaborna fri entré till fotofestivalens utställningar. Ett sätt för Landskrona stad att sprida kultur bland medborgarna.

Nio kommuner har chansen att ta hem titeln när fackförbundet Vision utser Årets kulturkommun 2017. I år står kampen mellan Finspång, Gislaved, Kiruna, Landskrona, Nordmaling, Säffle, Tibro, Växjö och Örebro.

För att vara aktuell som Årets kulturkommun 2017 ska kommunen bland annat visa att den:

  • Arbetar för att kultur ska bli en självklar del av kommuninvånarnas vardag, genom att den finns med i all kommunal verksamhet.
  •  Gör anställda och kommuninvånarna delaktiga i kulturverksamheten
  • Använder kultur som ett verktyg för hälsa och välfärd
  • Stödjer kulturell mångfald

– Vi tycker själva att vi gör mycket på kulturområdet och vi har bra kvalitet i det vi gör. Fotofestivalen är ju såklart vårt största arrangemang och som gett eko långt utanför Sveriges gränser. Jag hoppas även Vision ser det vi gör och tycker vi gör det bra, säger Kjell Thoresson, kulturchef i Landskrona stad.

I år är det 28:e året som Vision utser Årets kulturkommun och Landskrona är alltså en av de nio nominerade kommunerna.

Juryn kommer att påbörja sitt arbete under september månad under ledning av juryns ordförande Ove Jansson, vice ordförande i Vision.
– Det ska bli ett mycket intressant arbete och jag ser verkligen fram emot att titta närmare på vad de nio nominerade kommunerna har gjort för att främja kulturintresset bland sina invånare. Förra året visade Tjörn, en kommun med omkring 15000 invånare, att det går att ha en fantastisk bredd inom kulturen utan att kommunen måste vara stor, säger Ove Jansson.

Frågan är då vem kulturchefen ser som den starkaste utmanaren.
– När det gäller våra chanser att vinna är det inget lätt fråga. Vi är fulla med tillförsikt men inser också att vi har duktiga medtävlare varav en är en kommun där jag själv tidigare arbetat – Finspång, avslutar Kjell Thoresson

Prisutdelningen äger rum den 8 december på Tjörn, Årets kulturkommun 2016.

Till arkivet