Tony Cronstam vill snippbomba Sverige

Tony Cronstam har vägarna förbi pappa Apos affär.
Tony Cronstam har vägarna förbi pappa Apos affär.
Tony Cronstam har vägarna förbi pappa Apos affär.

Serietecknaren Tony Cronstam, från Landskrona, är mest känd för serien Elvis som synts i dagspress runt om i landet och för sin genusmedvetna barnboksserie Snipp och Snopp. Nu är han aktuell med den tredje boken i serien: Snipp och Snopp och kalaset som växte.

Kan könsorgan i en barnbok lära oss något om familjer?
Författaren har i nya boken valt att ta upp hur olika familjekonstellationer kan se ut, från den normativa kärnfamiljen till polyfamiljen. Boken är menad att bekräfta barnens naturliga acceptans för olikheter. För oss vuxna är den en påminnelse om att vi  ibland behöver hitta tillbaka dit.

Men varför könsorgan i huvudrollerna?
– För att avdramatisera våra kön, som vi skambelägger oss för. Vi lever med tabun och vi överför dem på våra barn. Varför är till exempel det manliga könsorganet mer okej än det kvinnliga? Vill vi inte se snippor? Då tänker jag snippbomba Sverige tills folk inte orkar höja på ögonbrynen längre, svarar Tony Cronstam.

I tidigare böcker förklaras hur snippor och snoppar kan användas till att kissa med eller ibland göra barn med. I den här boken har författaren lagt till ”Och så kan det kännas skönt att ta på sin snippa eller snopp”.
– Vänner har berättat om hur de som barn trodde de var ensamma i världen om att känna så.

– Den stressen ska inte barn behöva uppleva, för att vi inte vågar säga det självklara, avslutar Tony Cronstam.

Läs mer:

 

Till arkivet