Annons

Lättläst succé på bibblan

Författaren och filmproducenten Ann Gomér berättade om sitt liv och sina böcker för hundratalet åhörare på Landskrona stadsbibliotek.

Författaren och filmproducenten Ann Gomér berättade om sitt liv och sina böcker för hundratalet åhörare på Landskrona stadsbibliotek.

Succé direkt för bibliotekets satsning på lättläst för vuxna. Extrastolar fick bäras fram när författaren Ann Gomér i går förmiddags gästade stadsbiblioteket. Närmare 100 nyanlända hade bänkat sig för att lyssna till författaren från Häljarp som berättade om sitt liv och sina lättlästa böcker.

Annons
 

Tydligt och artikulerat berättade Ann Gomér under en halvtimmes tid om sitt liv som ensamstående mamma till två tonårsflickor och sitt författarskap.
– Min tjugonde bok kommer imorgon (läs idag), sa hon spralligt och en aura av stolthet kunde skönjas.

Det var inte en slump, utan snarare ett behov som gjorde Ann Gomér till författare.
Jag fick ett barn som var annorlunda. Handikappad, berättade författaren som saknade lättlästa böcker som kunde intressera dottern.
Jag tog en kurs i att skriva lättläst och idag skriver jag för barn, unga och vuxna med handikapp. Men även för personer med dyslexi och nya svenskar samt ovana läsare. 

Ann Gomér fångar sin publik. Nyfikenheten är påtaglig och ett par simultantolkar bland åhörarna hjälper de som ännu inte riktigt förstår svenska språket. Det skrattas åt författarens vurm för fåglar och riktigt fnissigt blir det när Ann Gomér berättar lite om handlingen i boken Flörten.
– Hur flörtar man? Gör man på olika sätt i olika länder?

Hennes böcker för vuxna nyanlända i serien Hon & Han väckte intresse och här tycks finnas många uppslag för diskussioner på det nya språket.
Utöver Flörten, finns Plånboken som tar upp moraliska frågor kring polisen och hittelön. I boken Bråttom är det känslan av att känna sig stressad på väg till jobb som lyfts fram och i Pajen är det just en paj som glömts i en ugn som får stå i händelsernas centrum.

Ann Gomér kommer från en familj där läsande alltid stått i högsätet. Hon redogör för fakta kring vikten av att läsa ofta och mycket. 
– 80 % av alla ord vi kan kommer från tryckt text, säger hon.

Ett barn som är sju år kan ungefär 5000 – 7000 ord. En sjuttonåring som har läst eller lyssnat på texter kan ungefär 50 000 – 70 000 ord. En sjuttonåring som inte läst eller lyssnat till texter kan bara ungefär 15 000 – 17 000 ord. 
– Som vuxen behöver man kunna minst 50 000 ord.  Då kan man hänga med i nyhetssändningar och förstå normal tidningstext, instruktioner och anvisningar, upplyser Ann Gomér.

– Läsning gör skillnad. Har man barn ska man ge dem böcker. Till min äldsta dotter har jag sagt, vill du ha en bok så får du det. Det har blivit dyrt, säger hon och skrattar hjärtligt.

En halvtimme går fort när det är kul och intressant. Men vid den efterföljande frågestunden förblir det dock knäpptyst. Det är inte så lätt att ställa frågor på ett ännu hyfsat främmande språk. När författaren istället välkomnar de som vill fram till hennes lilla bokbord, blir det liv och rörelse.

Två andra lättlästa författarbesök är inplanerade i höst, Christina Wahldén kommer till biblioteket torsdagen den 6 oktober och Cecilia Davidsson tisdagen den 15 november.
– Vi hade ett liknande läsprojekt i våras som föll väl ut.  Även då var Christina Wahldén  här och hon berättade bland annat om sina resor i Afghanistan, vilket var mycket intressant,  säger bibliotekarie Annika Liljengren som sken i kapp med sensommarsolen.
– Hösten kunde knappast börjat bättre.

Bibliotekets Lättlästa-program är förlagda på dagtid för att många vuxenstuderande ska kunna gå samtidigt som allmänheten naturligtvis också är välkommen. Frågan är då om man kan kalla det succé när huvudparten av åhörarna hade det som en obligatorisk del i sin kurs att närvara. Det kan man. Samtliga närvarande utom Landskrona Direkts utsände dröjde sig  nämligen kvar för att titta på Ann Gomérs böcker, prata med författaren och bibliotekarier. Många ville också omgående skaffa lånekort och låna böcker.

Ann Gomér fullgjorde uppdraget, att väcka läslust bland nyanlända, med råge.

Ann Gomér fullgjorde uppdraget, att väcka läslust bland nyanlända, med råge.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser