Annons

Nyhetscaféet tillbaka – nu på museet

Redan ifjol erhöll Ali Alabdallah Landskrona stads kulturstipendium för Nyhetscaféet. I höst kör han igång igen. Nu på museet.

Redan ifjol erhöll Ali Alabdallah Landskrona stads kulturstipendium för Nyhetscaféet. I höst kör han igång igen. Nu på museet.

På lördag är det säsongspremiär för den fjärde upplagan av Nyhetscafé. Denna gång på Landskrona museum.

Annons
 

Den syriske journalisten Ali Alabdallah hade en tanke om språkinlärning via nyhetsläsning. Det fick honom att efter blott ett drygt år i landet starta ett projekt som riktade sig till arbisktalande Landskronabor.
Men eftersom det råder ett stort behov i Landskrona och även i resten av Sverige för dialog och diskussion, utvecklades nyhetscaféet vidare, berättar Ali Alabdallah.
– Nyhetscaféet har blivit ett slags medborgarjournalistik, där jag som utländsk journalist försöker att lyfta fram olika viktiga frågor i samhället utifrån olika perspektiv.

Nyhetscaféets diskussioner spelas in på plats med videokamera och läggs därefter ut på olika sociala medier bland annat Nyhetscaféets videokanal.

Vid varje tillfälle har en gäst bjudits in. Allt från politiker och advokater till journalister har medverkat.
– Jag har bjudit in politiker från nästan samtliga partier. Det är väl bara SD jag misslyckats med att få hit, säger han.

Syftet med Nyhetscaféet är att skapa en ökad förståelse för olika samhällsfrågor genom att diskutera dessa och samtidigt bidra till en ökad integration genom att skapa en mötesplats där denna diskussion kan föras.
Grundtanken lever även den vidare, att stärka språkutvecklingen hos deltagarna genom ta del av den svenska nyhetsrapporteringen.

Höstsäsongens Nyhetscafé kommer liksom tidigare att vara lördagar klockan 12.30-13.30. Nytt för i år är man flyttar till museet.

Se också Alis trailer för höstens Nyhetscafé

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser