Annons

Radiopirater träffas i Borstahusen

Nils-Eric Svensson, den kommersiella radions grundare i Sverige bläddrar i den nyligen utgivna boken ”Piraterna på Öresund”.

Nils-Eric Svensson, den kommersiella radions grundare i Sverige bläddrar i den nyligen utgivna boken ”Piraterna på Öresund” och finner flera bilder på sig själv från tiden det begav sig.

Det årliga mötet för Radio Mercur, Skånes Radio Mercur och Radio Syds medarbetarna hålles i veckan i Borstahusen.

Annons
 

Radio Mercur, Danmark och Skånes Radio Mercur gjorde sina första sändningar 1958 från ett Panamaregistrerat fartyg i Öresund mellan Köpenhamn och Landskrona, och bröt därmed de danska och svenska radiomonopolen. Utsändningarna var annonsfinansierade och de blev omgående döpta till Piratradiosändningar och Radiopirater.

Skånes Radio Mercur hade sin första studio på en vind i Landskrona där programmen spelades in på band som sedan skeppades ut till fartyget Cheeta.

Skånes Radio Mercur lanserade Top 10 program och Lyssnarnas Önskeprogram och hade upp till 80% av lyssnarna i sändningsområdet.
– Önskeprogrammen fick mellan 400 och 600 lyssnarbrev dagligen, minns Nils-Eric Svensson, som startade verksamheten och var ”radiochef”.

– De flesta ”radiopiraterna” har avlidit, men från Skånes Radio Mercur finns fortfarande Jerry Katz som var chefstekniker och jag kvar.

Skånes Radio Mercur flyttade efter en tid till Malmö och Nils-Eric Svensson sålde verksamheten och flyttade till USA 1961. Året efter ändrades namnet till Radio Syd och med Britt Wadner som chef blev Radio Syd riksberömt för sin långa kamp mot myndigheterna. 1966 släktes sändaren för gott. Ett kapitel radiohistoria var skrivet.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser