Kryddstarkt på Ekorundan

Sakura Holmqvist ger omvårdnad till sina 1700 chiliplantor.
Sakura Holmqvist ger omvårdnad till sina 1700 chiliplantor.
Sakura Holmqvist ger omvårdnad till sina 1700 chiliplantor.
Sakura Holmqvist ger omvårdnad till sina 1700 chiliplantor.

Nu är det strax dags för Ekorundan – böndernas motsvarighet till konstrundan.

För tionde året i rad vankas det helgen den 3-4 september Ekorunda i Skåne och i Landskronas omgivning finns ett nytillskott. Sakura Holmqvist med sin kryddstarka satsning på chili inom familjeföretaget Skånsk Chili deltar.

Under Ekorundan står det ekologiska jordbruket och bonden själv i fokus och det bjuds in till dialog mellan producent och konsument. I år är det 20 stycken deltagande gårdar som alla bjuder in intresserade att uppleva det ekologiska lantbruket på nära håll. Gårdarna är spridda över hela Skåne och representerar en mångfald av ekologiska inriktningar: mjölk, ost- och köttproduktion, såväl som bär, frukt- och grönsaksodlingar samt då även skånsk chili odling i Asmundtorp.
– Eftersom många kunder vill se hur odlingen och plantorna ser ut när de är som vackrast och bär frukt, tyckte vi det var ett roligt sammanhang att vara med i Ekorundan då vi endast har öppet under våren normalt, säger Sakura Holmqvist och gläds åt tillgången på den starka frukten.
– Årets chiliskörd blir bra, tack vare det fina vädret i maj – juni.

Öppettider hos de medverkande bönderna är 10-17 under den båda dagarna som Ekorundan pågår.
Klockan 11 och 14 kommer Sakura Holmqvist själv att visa besökarna runt och berättar om sina odlingar. En chili-tipspromenad kommer även att finnas samt försäljning av de prisbelönta chilisåserna  men av chiliplantor, chiligelé, glaze, färsk chili med mera.

Skånsk Chili skördar 20 olika sorters chili från 1700 plantor i växthus för tillverkning av chilisåser i olika varianter.  Här skötts allt, från frö till färdig chilisås.

En het produkt från Asmundtorp.
En het produkt från Asmundtorp.

Läs mer:
Program för Ekorundan samt deltagande gårdar

Mer om Sakura Holmqvist och Skånsk Chili på hemsidan – www.skanskchili.com

Till arkivet