Annons
Onsdagen den 8:e december
Dagens namn: Virginia

Konstnärer ställer frågor om naturen

Ett besök på Hvens Kulturhus är alltid att rekommendera. Just nu visas Hanna Una Holmquis och Alexandra Backlunds utställning "Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill".

Ett besök på Hvens Kulturhus är alltid att rekommendera. Just nu visas Hanna Una Holmquis och Alexandra Backlunds utställning “Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill”.

Just nu visas en interaktiv utställning av Alexandra Backlund och Hanna Una Holmquist på Hvens Kulturhus. Besökaren välkomnas att ta en aktiv del i utställningens olika verk, bestående av teckning, måleri, skulptur, installationer, film och musik.

Annons
 

Utställningen handlar i mångt och mycket om jorden vi ärvde och lunden den gröna och har följdaktigt fått namnet Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill. Frågan som konstnärerna ställer sig själva och besökarna är: Kan en begå en synd mot naturen? samt följdfrågan: Vad skulle det isåfall kunna vara?

I Alexandra Backlunds och Hanna Una Holmquists utställning skildras relationer mellan människan och naturen. Den är lika mycket en hyllning till naturen som en konversation med en skog som tystnar.

Alexandra Backlund
Djuren, växterna och människorna i Alexandra Backlunds teckningar, målningar och skulpturer fångar besökarens uppmärksamhet genom sina starka färger som kan tyckas vara onaturliga till en början. I vår tid lyser hennes färgstarka verk upp som en varningstriangel.

Alexandra Backlund leker med vår samtid genom att ställa samlade mänskliga och omiljövänliga föremål mot material som naturen själv har gjort. När dessa två möts byggs en ny verklighet upp. En verklighet som snarare tittar på betraktaren än tvärtom.

Alexandra Backlund har en kandidatexamen i fri konst från yrkeshögskolan Novia i Jakobstad, Finland och fick 2015 ett assistentstipendium av Svenska Kulturfonden.

Hanna Una Holmquist
I Hanna Una Holmquists värld används det svarta bläcket som ett yttre hot. Ett hot som rinner närmare den inre naturen, där barrikader byggs upp för att stoppa det från att komma in. Papper doppat i bläck där bläcket, när det torkat, skapar fasta miljöer men när det flyter fortfarande är ett formbart hot. Som isen en gång kanske kommer dränka landsmassor.

Hanna Una Holmquist har en masterexamen i fri konst från Konsthögskolan i Umeå och fick 2014 filmproduktionsstöd från Film i Västerbotten samt ett studiestipendium från Konstakademien 2016.

ven3

I Hanna Una Holmquists filmer använder hon sig på ett lekfullt sätt av framtiden för att konversera med vår tids tillsynes märkliga beteenden.

ven4

Utställningen, Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill, på Hvens Kulturhus visas till och med den 4 september.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser