Annons

Fotofestivalen ökar utbudet och skärper budskapet

Landskrona Foto Festival intar i år mer än tidigare det offentliga rummet.

Landskrona Foto Festival intar i år mer än tidigare det offentliga rummet.

Landskrona Foto har det ambitiösa målet att bli The Home of Photography in Scandinavia. Vid sidan av det planerade kunskapscentret iscensätts unika utställningar av historiskt och samtida fotografi – samt arrangeras årligen Sveriges största fotofestival. Den senare står nu för dörren.

Annons
 

Inför den fjärde upplagan av Landskrona Foto Festival, har en ny konstnärlig ledning betraktat innehåll och budskap ur nya perspektiv. Ännu tydligare i fokus står den professionella konstfotografen och den samtida fotografikonstens uttryckssätt samt estetiska, etiska och politiska syften. Och i större grad även besökaren.

Årets festivalutbud är ovanligt rikt, nästan bedövande, om man får tro Göran Nyström, chef för festivalen sedan starten.
– Mer än 150 fotografer är representerade i ett 20-tal utställningar i Landskrona 19–28 augusti. Världsnamn varvas med nya, lovande konstnärer och många av de fotografier som ställs ut har aldrig tidigare visats i Sverige eller Skandinavien.

Ett osorterat axplock: Fotografier av Hasselbladspristagaren Joan Fontcuberta finns här. En europeisk betydande privat fotosamling visas upp. För att inte tala om den unika utställningen av svenskt vetenskapligt fotografi under 150 år.
– Vi är samtidigt stolta över Skandinavien-premiären av Don’t blink – Robert Frank, den kritikerhyllade dokumentären om världens mest betydande nu levande fotograf, säger  Göran Nyström.

Kandidatexamensklassen från konsthögskolan Valands fotografiprogram i Göteborg ställer ut på ÖV-huset. Vid såväl denna utställnings vernissage som hela festivalinvigningen på kvällen på Landskrona konsthall kommer Hasse Persson, som bland annat varit chef för Hasselblad Center och nu är konstnärlig ledare för Strandverket Konsthall på Marstrand att hålla tal. 

Inga radikala förändringar
Enligt den nya konstnärliga ledningen, Jenny Nordquist, gallerist och fotograf, och Christian Caujolle, en av Europas mest respekterade fotokritiker och kuratorer, har det inte skett några radikala förändringar av det grundläggande konceptet. Skillnaderna ligger på ett annat plan.
– Vi har skapat större utrymme för konstverk med rörliga bilder, videokonst och installationer av konstnärer som mognat i sitt utövande av fotografin och som reflekterar över vad de vill berätta – i en värld som för närvarande skakas av djupa kriser, säger Jenny Nordquist.

Dock inget tema i år
– Vi har valt att inte ge festivalen ett isolerat uttalat tema eftersom det hade begränsat oss. Istället vill vi ge olika uttryck som kompletterar varandra möjligheten att mötas. Programmet präglas av aktuella frågor som olika identitetsbegrepp – såväl hur könet som jaget uppfattas, vad som ”en gång ägt rum” och relationen till naturen.

Fotografi i det offentliga rummet
I stor utsträckning har konsten flyttats från festivalens traditionella utställningslokaler och ut på gator, torg och parker. Konceptet ska få besökaren att både upptäcka staden och i praktiken reflektera över hur det offentliga rummet, så ofta nersolkat av reklam och kommersiella intressen, ser ut eller borde se ut.

– Vi har tillsammans med Jenny och Christian arbetat med att utveckla festivalen i relation till Landskronas övergripande vision att bli Sveriges, och i ett bredare perspektiv, Skandinaviens fotografiska huvudstad.  Det vore konstigt om denna målsättning inte syntes i själva staden, betonar Göran Nyström.

I utställningarna på Citadellet, som för första gången öppnas för festivalen, betonas i denna 1500-talsmiljö ett historiskt och dokumentärt perspektiv – medan installationerna utomhus av samtida konstnärer får besökarna att reflektera över exempelvis de dagsaktuella klimatförändringarnas utmaningar.
– Med närvaron av konstverk i det offentliga rummet och det utökade utbudet av fotografi som involverar besökarna, vill vi hylla fotokonsten; presentera konstnärer utan vilka festivalen inte skulle existera; ge besökarna något njutbart att vila ögonen på; väcka känslor och få människor att reflektera kring bilder och vad dessa vill säga om dagens samhälle, avslutar Jenny Nordquist.

 

Landskrona Foto Festival 19-28 augusti 2016: Tio dagar av utställningar, fotoböcker, seminarier, artist talks och mer. Mer än 150 fotografer är representerade i ett 20-tal utställningar Läs mer om programmet på landskronafoto.org/festival-2016

Landskrona Foto Festival 19-28 augusti 2016: Tio dagar av utställningar, fotoböcker, seminarier, artist talks och mer. Mer än 150 fotografer är representerade i ett 20-tal utställningar Läs mer om programmet på landskronafoto.org/festival-2016

Vid fjolårets invigning bjöd kommunalråd Jonas Esbjörnsson (S) på lite improviserad hunduppvisning. Invigning: Vid årets  invigning fredagen den 19 augusti kl. 20:00 på Landskrona konsthall kommer Hasse Persson att invigningstala.

Vid fjolårets invigning bjöd kommunalråd Jonas Esbjörnsson (S) på lite improviserad hunduppvisning. Vid årets invigning fredagen den 19 augusti kl. 20:00 på Landskrona konsthall kommer Hasse Persson att invigningstala.

Årets festival involverar även Helene Schmitz pågående pågående utställning Album på Pumphusets konsthall i Borstahusen. Helene Schmitz kommer söndagen den 21/8 kl. 11:00 hålla ett artist talk i Teaterbaren.

Årets festival involverar även Helene Schmitz pågående pågående utställning Album på Pumphusets konsthall i Borstahusen. Helene Schmitz kommer dessutom söndagen den 21/8 klockan 11:00 att hålla ett artist talk i Teaterbaren.

Svetlana Khachaturova, född 1969, är en rysk konstnär som bor och verkar i Frankrike. Hennes bilder kan man skåda på Kasernplan i utställningen Wonderful Occupations/Fantastiska förehavanden.  Foto: Svetlana Khachaturova.

Svetlana Khachaturova, född 1969, är en rysk konstnär som bor och verkar i Frankrike. Hennes bilder kan man skåda på Kasernplan i utställningen Wonderful Occupations/Fantastiska förehavanden.
Foto: Svetlana Khachaturova.

Hans Jonsson är bokstavligt talat på väg att etablera sig i Landskrona. Under festivalen kommer man att kunna stifta bekantskap med hans fantastiska våtplåtsfotografier som exempelvis Limou Badring. Foto: Hans Jonsson

Årets lokala bidrag till festivalen är bland annat Hans Jonsson, som bokstavligt talat på väg att etablera sig i staden. Under festivalen kommer man att kunna stifta bekantskap med hans fantastiska våtplåtsfotografier som här – Limou Badring.
Foto: Hans Jonsson

 

 

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser