Pokémon goes Landskrona

Mängder av ungdomar samlades vid konsthallen på måndagskvällen för en Pokémonday.
För ett år sedan. Mängder av ungdomar samlades vid konsthallen för en Pokémonday. Spelet hade då släppts i Sverige under den gångna helgen och spred sig oerhört snabbt och blev något av sommarens stora fluga.
Mängder av ungdomar samlades vid konsthallen på måndagskvällen för en Pokémonday.
Mängder av ungdomar samlades vid konsthallen på måndagskvällen för en Pokémonday.

I lördags lanserade Pokémon Go i Sverige. Redan innan dess sågs dock spelare i Landskrona som registrerat sig via det populära spelets amerikanska sida.

I början på veckan har det fullkomligt exploderat med ungdomar på stan som med blicken fast förankrad på mobilskärmen rör sig mellan stadens olika sevärdheter.
– De finns ofta nära kyrkor och som här vid en av stadens berömda byggnader, förklarade en användare som Landskrona Direkt pratade med utanför konsthallen på måndagskvällen.
I duggregnet befann sig uppskattningsvis ett hundratal ungdomar i anslutning till konsthallen vid 20-21-tiden. En minst sagt märklig syn.
Även spelare i 30 årsåldern och äldre syntes till.
– Vi var barn när den första  Pokémon-vågen svepte över världen så därför är det kul att testa på detta nu, sa en välklädd man som just varit en tur i Lödde och från bilen (!) fångat några figurer i en rondell.

På såväl gamla som nya kyrkogården rör sig också grupper av ungdomar i sin jakt på spelgestalter.
– Det är allmänna platser.  Bara ungdomarna visar respekt för sörjande och eventuella jordbegravningar så ser jag inga problem med detta, säger Teresa Westerberg, chefssekreterare på Landskrona församling.

Olika Pokémon finns i olika miljöer. Runt stadens vattendrag kan man exempelvis finna vatten-Pokémon. Med hjälp av spelet som man har i sin mobil fångar spelaren pokemons i ”verkligheten” och får poäng. Det förväntas komma olika evenemang inuti spelet där spelare kan byta Pokémon med varandra för att utöka sin samling.

På Facebook
I nybildade Facebook-gruppen ”Pokémon Go Landskrona” tipsar spelare varandra om var  man kan hitta allt från ägg till gym. Det var även via denna sida det kallades till en så kallad Pokemonday vid konsthallen där man regelbundet la ut ”lure” så att man under kvällens lopp kunde plocka alla pokemons som tittade fram.

Pokéwalk på fredag
På fredag vankas det ett nytt event då Cityidrott och SST NET bjuder in till Landskronas första Pokéwalk.
Vi samlas vid vår container på Lagunen klockan 14 och sen går vi runt i två timmar och letar pokemons. Vi kommer ha gratis, portabelt wi-fi med oss i två väskor, förklarar Jonny Karlsson, projektledare vid Cityidrott.
– Detta är ju något helt nytt för oss alla. Vi måste lyssna på vad kidsen gillar och med denna trenden så har de aldrig för rört på sig så mycket som nu och det vill vi ta till vara på, poängterar Jonny Karlsson.

- Varje dag har vi en pokemon som hälsar på i vår container på Halvmånen. Jag fullkomligt älskar att ”face down-generationen” rör på sig. Nu ser man det tidigt på morgonen. De är ute när det regnar. Dde går långt. Allt för en Pokemon. Det är bara att hoppas att trenden håller i sig länge, säger Jonny Karlsson.
– Varje dag har vi en pokemon som hälsar på i vår container på Halvmånen. Jag fullkomligt älskar att ”face down-generationen” rör på sig. Nu ser man det tidigt på morgonen. De är ute när det regnar. De går långt. Allt för en Pokemon. Det är bara att hoppas att trenden håller i sig länge, säger Jonny Karlsson.

 

Till arkivet