Från album till album med Helene Schmitz

Helene Schmitz kan konsten att måla med ljus. Därför blir också ljussättningen av hennes bilder viktig. Här kämpar Lennart Jönsson och Lennart Cronsell från Borstahusens Konstföreningen med detta.
Helene Schmitz kan konsten att måla med ljus. Därför blir också ljussättningen av hennes bilder viktig. Här kämpar Lennart Jönsson och Lennart Cronsell från Borstahusens Konstföreningen med detta.
Helene Schmitz kan konsten att måla med ljus. Därför blir också ljussättningen av hennes bilder viktig. Här kämpar Lennart Jönsson och Lennart Cronsell från Borstahusens Konstföreningen med detta.
Helene Schmitz kan konsten att måla med ljus. Därför blir också ljussättningen av hennes bilder viktig. Här kämpar Lennart Jönsson och Lennart Cronsell från Borstahusens Konstföreningen med detta.

Fotostaden växer och inkluderar allt mer också Borstahusen. På lördag är det vernissage för sommarens stora fotoutställning Album av Helene Schmitz på Pumphusets konsthall.

Helene Schmitz arbetar ofta med den analoga tekniken och i stora format.
– Här visar jag dock lite mindre och privatare bilder än vanligt, slår den välrenommerade fotografen fast.
– Det är bilder som aldrig tidigare varit utställda eller publicerade. Detta är ett urval av fotografier som ges ut i en bok nästa år. Jag har främst haft mina egna upplevelser av barndomen som utgångspunkt när jag porträtterat mina döttrar, deras kusin och närmsta vänner, säger hon om det svartvita bilderna som är fotograferade på familjens sommarställe i Stockholms skärgård under det sena nittiotalet.

Yngsta dottern som förövrigt fyller 25 år på vernissagedagen har varit med och godkänt urvalet.
– Det har varit viktigt för mig att låta de som finns med på bilderna vara med och godkänna dessa. Det har lett till att jag tagit bort en bild.

Ljuset är jämt och i stort sätt samtliga bilder är fotograferade i kvällsljus mellan klockan 20 och 22.
Motiven är om inte Saltkråkan-aktiga så åtminstone somrigt välmående från en okomplicerad barndom med mycket bad och lek.

– I arbetet har jag velat gestalta betydelsen av att ha en särskild plats att återvända till. Här firade även jag mina barndoms somrar. I många av mina senare arbetet har jag utforskat människans komplicerade förhållande till naturen. Jag tror att grunden till detta intresse lades under de här somrarna i min barndom på Furusund, säger Helene Schmitz.

Bilderna av barndom inkluderar de nakna baden, friheten, det vilda, gränslösa och i sig fullt naturliga.
Här gäller det att hitta en gränsdragning men eftersom jag låtit de avporträtterade vara med och säga sitt så… men som amerikanen säger, nakna barnkroppar har förlorat sin oskuldsfullhet, säger hon om bilderna som togs innan Internet var varje mans egendom och sexualiseringen av nakenhet inte nått amerikanska höjder.

Helene Schmitz  har en fil.kand. i konst- och filmvetenskap från Stockholms universitet, studerat konstteori på Konstfack och läst filmproduktion på New York University. Mest känd är hon kanske för sin fotodokumentation i boken ”Ur regnskogens skugga”. I Linnélärjungen Daniel Rolanders fotspår reste Helene Schmitz i Surinam, en botanisk resa med massor av detaljbilder från flora och fauna. Fotografierna i detta projekt, som hon kallar Sunken gardens, har ställts ut både på Fotografiska och i Paris. Boken blev dessutom Augustprisnominerad, vilket förövrigt två av hennes sex böcker hittills blivit.

Hon har haft ett par prestigefyllda uppdrag för National Geographic, där hon haft förstasidan för den ryska upplagan, illustrerat frimärken för Post Nord och är representerad på bland annat Moderna Museet i Stockholm.

Vad som kanske är mindre känt är att Helene Schmitz lyckades med konststycket att göra sig ett namn redan vid första filmrullen. Hon tog nämligen bilden som pryder klassiska Reeperbahns självbetitlade debutplatta.
– Olle Ljungström var min pojkvän vid den tiden, säger hon vars bilder även funnits att skåda på skivor med bland andra Staffan Hellstrand och Eric Gadd.

Utställningen har vernissage lördagen den 16 juli klockan 12.00 – 16.00 med invigning klockan 13.00. Utställningen pågår till och med den 4 september 2016.

Det är ingen slump att utställningen visas under just denna period, då den sammanfaller med Landskrona Foto Festival.
– Söndagen den 21 augusti kommer jag att hålla en föreläsning på teatern om mitt arbete som fotograf.  Jag kommer även passa på att visa mina bilder för den Portfolio Review som sker i samband med festivalen. Jag har tidigare tyckt det  varit givande att visa upp mina bilder för internationella curators och hoppas så blir fallet igen, avslutar  Helene Schmitz  med ett leende.

Helene_Schmitz_The-Ash-Tree
The Ash Tree. Foto: Helene Schmitz
Helene_Schmitz_September-Song
September Song. Foto: Helene Schmitz
Helene_Schmitz_ljus2
Bilderna i serien Album är fotograferade för tjugo år sedan men har inte tidigare publicerats eller visats på någon utställning. – Jag gjorde de här bilderna för att alls ha några fotografier av mina barn. Annars dokumenterar jag inte min familjs vardagliga liv och jag har få privata bilder förutom dessa, säger Helene Schmitz vars utställning visas till och med den 4 september.

 

Till arkivet