Knas & Allén lockar till Ven

Alexander Redrin visar stolt upp årets affisch till Ökända på Ven.
Alexander Redrin visar stolt upp årets affisch till Ökända på Ven.
Alexander Redrin visar stolt upp årets affisch till Ökända på Ven.
Alexander Redrin visar stolt upp årets affisch till Ökända på Ven.

Nästa helg, den 22-23 juli, drar Sveriges förmodligen snällaste och mest rättvisa festival igång. Det är dags för den sjätte upplagan av Ökända inne på Ven. Det unika med festivalen är att den går raka motsatsen mot andra. Här finns få vakter och inga staket vid scenerna. Öl och vin får du ha med dig tillsammans med den egna maten och stämningen är familjär, ömsesidigt vänlig och respektfull. Förutom musik kommer det att bjudas på workshops och föredrag med betoning på jämställdhet och samtycke.

Men eftersom att det först och främst är en musikfestival så ligger fokus på vad som ska få upp besökarna på benen. Och här finns det mycket att hämta. Störst i år är utan tvekan Svenska Akademien Mash Up med General Knas & Sture Allén.
– Detta är något som vi pratat om i flera år och äntligen blir det av, säger en strålande glad Alexander Redrin, den som är ytterst ansvarig för festivalen.
– Det kommer att bjudas på låtar från var och en av de båda men de har även lovat att de tillsammans kommer att köra ett knippe hits från Svenska Akademien.

Det är dock inte bara band från Sverige som dyker upp.
– Jag vill lyfta fram den franska DJ-duon Kocy Logos som verkar i Berlin. Vi flyger in fransmännen direkt hit och jag kan lova att det blir hip-hop av absolut högsta klass. Vi är mycket stolta över att få hit dom.

Banden avlöser varandra från fredag klockan 16.00 till 23.30 på lördagskvällen då Cleo går upp på scen för att avsluta festen.
– Det blir vår grande finale, säger Alexander Redrin.
– Hon var här 2013 med Kwaai och träffade då bandet Supersci och vänskap uppstod. Samarbete inleddes och skivor gjordes och idag spelar de tillsammans och kommer till oss på Ven.

Förra året hade festivalen drygt 400 betalande och mycket större än så blir inte Ökända.
– Jag kan tänka mig cirka 500 betalande. Sedan drar vi nog ett streck. Här ska finnas utrymme för picknickfiltar och dans utan att man ska behöva trampa varandra på tårna, berättar Alexander Redrin.

Frågan är då hur festivalen kan ha råd med så pass stora akter.
– Eftersom vi har en helt unik festival på en mycket speciell plats så blir det tal om andra gage. Att vår förening är ideell betyder mycket. Vårt överskott går bland annat till underhållningsbesök för barnen på barnsjukhuset i Lund samt till en skola i Guinea där 700 föräldralösa barn får sin utbildning.

Tanken med arrangemanget är att det ska ha ett bredare syfte än endast musiken. Som till exempel att blanda in element av konst och annat kreativt skapande.
– I år kommer vi under lördagen att ha workshops i graffiti. Då kommer besökarna att få vara med att skapa konst. Dessutom kommer man att kunna testa på att rappa.

Bakom detta står organisationen Fatta Man som även kommer att hålla ett kort föredrag om sin verksamhet.
– Enligt BRÅ är 98 procent av dem som misstänks för sexualiserade brott män. Därför är det avgörande att vi engagerar pojkar och män att vilja ta ansvar och vi vill inkludera dem i att vara en del av den positiva förändringen och skapa nya normer kring sex, sexualitet och våld. Om detta kommer Fatta Man att prata, säger Alexander Redrin.
– Detta är också temat i de båda workshoparna, säger han och hälsar välkomna till Ven.
– Förra året var trenden tydlig att fler ville campa. Därför har vi i år gjort campingen större och dessutom har vi en speciell avdelning för familjer.

Alla band och annan nödvändig information hittar du på Ökändas hemsida.

Till arkivet