Drömjobb – Äventyrare

Sam Andersson befinner sig vid ett betydligt större vattendrag än vallgraven just nu.
Sam Andersson befinner sig vid ett betydligt större vattendrag än vallgraven just nu.
Sam Andersson befinner sig vid ett betydligt större vattendrag än vallgraven just nu.
Sam Andersson befinner sig vid ett betydligt större vattendrag än vallgraven just nu.

I skrivande stund sitter Sam Andersson i en kajak på Dalälven för att paddla de 34 milen mellan Älvdalen och Skutskär. En tur som beräknas ta elva dagar och med en del stopp och hinder på vägen. Lite som livet i sig.
– Men det är bara att kämpa på och ta nya tag, ingen annan gör det åt dig, menar fjäll- och äventyrsledaren med rötter i Landskrona.

– Jag vill skapa uppmärksamhet kring miljöfrågor, säger Sam Andersson som fått med sig Håll Sverige Rent i ett samarbetsprojekt.
Sam Andersson pratar engagerat om hur vi måste få stopp på nedskräpningen längs våra vattendrag men även om öar av plast och sopor i våra stora hav.
– Man måste börja med sig själv. En enkel sak att anamma är #ettskräpomdagen. Tänk om vi alla plockade ett skräp om dagen.

Sam Andersson beskriver sig som en typisk Landskronakille.
– Jag var med startade upp ungdomshuset NOVA via de olika  kamratstödjargrupperna på grundskolorna, säger han och visar att ett engagemang alltid funnits där.

Under gymnasietiden kom han i kontakt med en kurs som hette ”Svenska fjäll”. En ny värld hade öppnats. Kursen tog honom på en fjällvandring till Jämtland och Sylartriangeln.
– Jag hade många år inom scouterna bakom mig och var van vid friluftsliv men detta var syrekick. Jag hoppade av teknisk linje på Gullstrand började istället studera naturbruk, ledarskap och äventyr på gymnasienivå i Osby.

Här studerades också vinterturism, kajak, klättring och dykning.
– Jag valde att fördjupa mig i vinterturism baserat på min förkärleken till snö och kyla, efter ett antal julsemestrar till Sälenfjällen som ung, minns han.

Efter avklarad värnplikt och en del olika jobb kom han fram till att event och äventyr var det han ville syssla med i framtiden. I höst kan han plocka ut sin yrkeshögskoleexamen  som fjäll- och äventyrsledare. En utbildning han tagit vid Älvdalens utbildningscentrum.
Det har passat mig som fisken i vattnet. Jag har fått knyta många kontakter i branschen och rent av fått träffa idoler som Renata Chlumska, Ola Skinnarmo och Annelie Pompe, säger han som i framtiden hoppas få driva egna äventyrsprojekt.

Nu sitter han i sin kajak under tio, elva dagar beroende på väder och vind och paddlar.
Nu får jag nytta av mina kunskaper. Dessutom är det en punkt i utbildningsplanen som heter ”Eget äventyr”. Utöver att belysa nedskräpningen och vad dammbyggen får för konsekvenser så hoppas jag kunna vara en inspirationskälla för unga i Landskrona idag. Man behöver inte leva upp till andras förväntningar av en. Ett litet stege kan ta en vidare och ut var som helst. Bara man vågar ställa den där frågan, ta det där steget, söka den där tjänsten. Chansar du inte, så vinner du inte.

Fakta om Sam Andersson

Ålder: 28
Bor: Evertsberg i Älvdalen
Favoritplats i Landskrona: Sandbergen och Ålabodarna
Civilstånd: Stabilt singel
I lurarna på paddelturen: Ingenting.
Det ultimata äventyret: Det får bli tre äventyr då. Svalbard på skidor. Rida från Mongoliet till Ungern i Djingis khans fotspår. Havskajak Grönland runt.

Turens upplägg.
Start: Älvdalens camping
Mål: Skutskärs kust

Checkpoints:
Älvdalen 0 meter
Gopshus 20 km
Mora 40 km
Gesunda 57 km
Motsatt sida Tällberg 82 km
Leksand 94 km
Insjön 104 km
Gagnef 120,5 km
Djurås 126 km
Norr Amsberg 145 km
Borlänge 159 km
Torsång 167 km
Stora skedvi 187 km
Flinsjön 206 km
Vikbyn 213 km
Backa 222 km
Grådö 233 km
Snickarbo 231 km
Avesta 239 km
Utsund 253 km
Näs bruk 263 km
Tyttbo 282 km LYFT!
Gysinge 296 km
Oppåker 311km
Söderfors Herrgård 325 km LYFT!
Untraverket 333 km
Mehede 338 km
Ambricka 343 km
Älvkarleby 353 km
Tallmon 359 km
Skutskär 360 km
Rullstrands havsbad och camping  ev upphämtning 363 km
Alternativ upphämtning Furuviksparken 366 km

Följ Sam på webben.
https://samsadventurefoods.wordpress.com/

 

Till arkivet