Alexandersson debatterade framtidens infrastruktur på Almedalsveckan

Christian Alexandersson är nöjd med sin insatts.
Christian Alexandersson. utvecklingschef och tillika VD i Landskrona Stadsutveckling AB.
Christian Alexandersson. utvecklingschef  I Landskrona stad och tillika VD i Landskrona Stadsutveckling AB.
Uppdaterad 2016-07-06 kl. 09.45

Landskrona satsar 200 000 för att bland annat torgföra Europaspåret i Almedalen.

Som vi tidigare berättat hade Landskrona stad nyligen en delegation på Danmarks motsvarighet till Almedalsveckan, Folkemødet på Bornholm. Nu är nätverks- och åsiktscirkusen igång på Gotland och i år har Landskrona stad hyrt ett hus i Visby och skickat dit utvecklingschef Christian Alexandersson, hans kollega Eva Wallden på Landskrona stadsutvecklings AB,  stadsbyggnadschef Anna Thott, tillväxt- och näringslivschef Anna Classon, planarkitekt och projektledaren för Europaspåret Mattias Schreiver Abeln, utredare Negin Nazari samt oppositionsråd Jonas Esbjörnsson (S).

– Vi är i Almedalen i huvudsak  måndag till onsdag. Idag är infrastruktur huvudtema och förutom vårt eget seminarium och debatt kommer vi främst att fokusera på seminarier på samma tema. Måndagen och onsdagen fördelar vi oss mellan olika seminarier med fokus på stadsutveckling, näringsliv, turism, bostad och innovation, säger Christian Alexandersson som utöver seminarierna har fokus på att skapa nya nätverk och relationer samt ta tillfället i akt att ha effektiva i förväg planerade möten.

I eftermiddags ingick Christian Alexandersson i en panel tillsammans med Göteborgs kommunstyrelseordförande Ann-Sofie Hermansson (S), Jakop Dalunde, riksdagsledamot, Miljöpartiet och Mikael Svane, branschdirektör för Dansk Industri i en debatt om framtidens infrastruktur. Ett 75-tal åhörare följde den halvtimmeslånga diskussionen som bland annat innehöll en kort dragning om Europaspåret, det vill säga Landskrona stads förslag om en framtida tunnel mellan Landskrona och Köpenhamn. Under diskussionens gång klargjorde Mikael Svane att planerna på Ring 5 (en motorväg som skulle gå från norra Själland runt Köpenhamn och ner till Köge) mer eller mindre nu är helt skrotade. Motorvägen har setts som en förutsättning för att kunna bygga en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. Och andra sidan framkom det inte heller om danskarna är intresserade av ytterligare en förbindelse.
Jag höjde på ögonbrynen när Christian på en fråga svarade att tunneln ska lånefinansieras av staten, säger Jonas Esbjörnsson.

– Ur danskt perspektiv är vårt förslag intressant då det är en lösning för dansk infrastruktur. Detta är ett av skälen till att Landskrona blev inbjudna till Danska Folketinget i oktober 2015 och därefter lett vidare till diskussioner med exempelvis Kastrups Flygplats som visat stort intresse för Landskronas lösning. Även vid Folkemötet på Bornholm tidigare i juni i år mottogs förslaget med Europaspåret mycket positivt. Vi fick bra respons och hade bra diskussioner, säger Christian Alexandersson.

Landskronas medverkan i Almedalen uppskattar utvecklingschefen till en kostnad på 200 000 kronor och redogör för dessa enligt följande:
Medverkan på Business Arena – med Fastighetsnytt 120 000 kr inklusive seminarium och vissa måltider (inkl frukost, lunch, fika, kvällsmat), boende 50 000 kr samt resor cirka 30 000 kr.

Till arkivet