Pontus Farnerud tror på Frankrike

Landskronabördiga expertkommentatorer. Patrick Ekwall och Pontus Farnerud följer EM på plats i frankrike för TV4:s räkning.
Landskronabördiga expertkommentatorer. Patrick Ekwall och Pontus Farnerud följer EM på plats i frankrike för TV4:s räkning.
Landskronabördiga expertkommentatorer. Patrick Ekwall och Pontus Farnerud följer EM på plats i frankrike för TV4:s räkning.
Landskronabördiga expertkommentatorer. Patrick Ekwall och Pontus Farnerud följer EM på plats i Frankrike för TV4:s räkning.

I onsdags lät vi den före detta BoIS-spelaren Auðun Helgason berätta om Islands framfart i fotbolls-EM. Idag har vi varit i kontakt med Pontus Farnerud som kan fransk fotboll på sina fem fingrar. Han tror, precis som Auðun Helgason att det kommer att bli svårt för Island att upprepa sin bedrift men så sade ALLA inför matchen mot England också.

Vad sysslar du med nu för tiden när du inte snackar fotboll på TV?
– Det har varit fullt upp med TV-jobbet. Har under två säsonger kommenterat PSG och Zlatan på C More, jobbat med TV4 under EM och från maj även allsvenskan på C More.

Om någon hade sagt till dig för två år sedan att Island kommer att spöa England och sedan möta Frankrike i kvartsfinal i EM. Vad hade du sagt till den personen då?
– Haha, jag trodde nog att Island hade stora möjligheter att ta sig till EM eftersom jag vet att laget är bra men att de skulle gå till kvartsfinal trodde jag inte.

Ragnar Sigurðsson klev en natt 2012 in i din lägenhet på Magasinsgatan i Göteborg och ville lira bordshockey. Hur slutade matchen?
– Vad tror du, fotboll kan dom lira men inte bordshockey.

Hur ska Island göra för att ha en chans mot Frankrike?
– Det blir svårt eftersom Frankrike har så många offensiva hot men försvarsspelet måste sitta och i det offensiva spelet hota Frankrikes mittbackar och sätta dom under press, framför och bakom, vilket är enligt mig deras svaga länk.

Hur ska Frankrike göra för att inte hamna i samma sits som England?
– Variera sitt spel, blandning av possession och ett rakt spel. Hitta öppnande passningar innan islänningarna samlat sig.

Vilka matcher har du sett på plats?
– Alla Sveriges och England-Island.

Vad har du för kommentar till Sveriges insats?
– Tycker väl som dom flesta, dåligt mot Irland. För många spelare som inte var tillräckligt bra. Bra försvarsspel men inte tillräckligt bra offensivt. Förutsägbart och lätt för motståndarna att försvara sig mot.

Hur slutar matchen mellan Frankrike och Island?
– 3-0 till Frankrike.

Vem vinner EM?
– Tyskland.

 

Fakta om Pontus

Född: 4 juni 1980
Längd: 177 cm
Matcher i BoIS: 55 (14 mål) 1996-1998
Moderklubb: BoIS
Landskamper: 11 A-landskamper och 14 U21. Pontus lyckades inte göra mål i A-landslaget men fick till hela sex fullträffar i U21.

Pontus Farnerud var uttagen i Sveriges trupp till Fotbolls-VM i Korea/Japan 2002 samt Fotbolls-EM i Portugal 2004.

Förutom i Sverige så har Pontus Farnerud spelat för klubbar i Frankrike (Monaco och Strasbourg), Portugal (Sporting Lissabon) och Norge (Stabæk IF).

Bilder på Pontus Farnerud från arkivet

Pontus Farnerud för Monaco i en match mot Lens den 1 oktober 2001.
Pontus Farnerud för Monaco i en match mot Lens den i oktober 2001.
Zebra Media som idag äger och driver Landskrona Direkt, började med att göra hemsidor. De hade tidigare en portal som hette Proffs.com. Där tillverkade och presenterade Zebra Media hemsidor till fotbollsproffs och den förste att få en hemsida var Pontus Farnerud.
Zebra Media som idag äger och driver Landskrona Direkt, började med att göra hemsidor. Företaget hade tidigare en portal som hette Proffs.com. Där tillverkade och presenterade Zebra Media hemsidor till fotbollsproffs och den förste att få en hemsida var Pontus Farnerud.
Pontus Farnerud hemma under julledighet från Monaco 2002. Naturligtvis kom han och hälsade på.
Pontus Farnerud hemma under julledighet från Monaco 2002. Naturligtvis kom han och hälsade på.

Läs mer: Auðun Helgason pratar om en sannsaga 

Till arkivet