Smakkort och vattensport på årets Borstahusdag

Som vanligt förgylls Borstahusdagen med upplevelser och aktiviteter såsom ”Ålen i tunnan”, Rullebörstävlingen, Ålalotteriet, Loppmarknad och Krabbfisketävling.
Som vanligt förgylls Borstahusdagen med upplevelser och aktiviteter såsom ”Ålen i tunnan”, Rullebörstävlingen, Ålalotteriet, Loppmarknad och Krabbfisketävling.
Som vanligt förgylls Borstahusdagen med upplevelser och aktiviteter såsom ”Ålen i tunnan”, rullebörstävlingen, ålalotteriet, loppmarknad och krabbfisketävling. Foto: Sebastian Swärd.

Till årets Borstahusdag, lördagen den 2 juli satsas det extra på vattenaktiviteter, mat och dryck, med flera nya och spännande upplevelser både på vatten och land.

Smaka på Borstahusen
Borstahusen som matdestination växer och blomstrar. Både Erikstorps Kungsgård och Pumphuset finns rekommenderade i White Guide och närheten till fina råvaror och duktiga livmedelsproducenter, inte minst de lokala fiskarna, har bidragit till att fler restauranger öppnat upp de senaste åren. Med ett nytt smakkort kommer besökarna kunna testa flera av restaurangerna på Borstahusdagen.
– För att visa upp Borstahusens urval av mat kommer vi i år ge möjligheten att köpa ett smakkort och få smakbitar från fem av restaurangerna. Smakkortet kommer att kosta 125 kronor och säljs under veckan, i begränsat antal på Pumphuset, berättar Sebastian Swärd, eventproducent för Borstahusdagen.

Smakkortet kan nyttjas på Pumphuset, Borstahusens Hamnkrog, Hamnens Hörna, Sund-Sill och Erikstorps Kungsgård och gäller endast under Borstahusdagen.

I tältet på hamnplan blir det fiskauktion tillsammans med yrkesfiskaren och förra årets Borstahusprofil Mats ”Tucken” Nilsson– naturligtvis med färsk och nyfångad fisk från Hamnens Hörnas egna båt “Tacitus LA71”. Det blir också föredrag om Borstahusens naturskafferi där Daniel Zaunders från Erikstorps Kungsgård berättar och visar vilka ätbara växter, bär och örter som växer vilt i Borstahusen och hur de används i matlagningen.

Inte bara maten är i fokus. Det lokala fantombryggeriet 1413 Bryggkultur som bland annat ligger bakom ölen ”Borstahusen Lager” kommer att bygga en utebar vid Borstahusens Hamnkrog där det utlovas öldiskussion, ölservering och överraskningar. Joacim Larsen från Brygghuset Finn, ytterligare ett av Landskronas ölbryggerier, kommer att hålla ett
föredrag om öl.

Upplev och testa Borstahusen
Årets Borstahusdag bjuder på flera nya prova-på-aktiviteter och upplevelser. Vid cement kan man prova på SUP (stand up paddle), havskajak och kanot. Funballz är tillbaka, denna gången i hamnen och vid Hamnens Hörna kan man klappa levande fiskar i baljan och gå ombord på fiskarens fiskebåt.  En lite mer extrem aktivitet står gänget bakom 2xtreme för. De kör Flyboard som är bland det absolut häftigaste inom vattensport just nu. Flyboard är en bräda med vattenjetmunstycken som spänns fast vid åkarens fötter. Brädan är kopplad till en vattenskoter som står för vattendriften. Man styr både fart och riktning genom att flytta sin kroppsvikt och åkaren har möjlighet att komma både högt upp i luften och dyka med full fart. 2xtreme finns på plats i hamnen med både Flyboard-uthyrning och uppvisningar.

Borstahusdagen_Mats-Tucken-Nilsson
Mats ”Tucken” Nilsson håller i en fiskauktion på Borstahusdagen. Foto: Niclas Lundblad.

 

Till arkivet