Annons

Spektakulär ombyggnad på Strandvägen

Skeppsredarvillan sett från söder, det vill säga från Exercisfältet.

Skeppsredarvillan sett från söder, det vill säga från Exercisfältet. Fasadritning: Bengt Husritare AB.

UPPDATERAD kl. 13.10

Om ett hus hade kunnat berätta sitt livs historia så hade det varit minst sagt intressant att lyssna till vad Skeppsredarvillan på Strandvägen 180 hade haft att kåsera kring. Nu ska huset dessutom uppgraderas och gå in i en ny era.

Annons
 

Ägarna till den bedagade skönheten med helt fri utsikt mot Öresund kunde igår äntligen fira att man fått igenom ett spektakulärt bygglov för om- och tillbyggnad av sex bostadslägenheter i fastigheten. Frågan är om det inte är så fräckt att stadsbyggnadspriset 2018 redan är intecknat?
– Det blir bättre än så, säger planchef Johan Nilsson.
– Det är superläckert. Detta blir ett nytt Japanhus och kommer att omnämnas globalt, säger han och det går inte att ta miste på engagemanget när han visar på fasadritningarna.
– Tillbyggnader sker i rostigt cortenstål, ni vet sådant som finns i rondellen vid Säbyholms Montessori. Det kommer täcka de nya fasaderna. Lite som Domkyrkoforum i Lund. Det nya kommer att möta det gamla på ett föredömligt vis.

För att kunna bevara den kulturhistoriskt värdefulla villan har ägarna länge haft önskemål om att tillföra fem nya bostadslägenheter utöver den redan befintliga bostaden, något som det funnits invändningar mot hos en del grannar. Efter att grannarna nu hörts vid fyra tillfällen så har man gett sitt medgivande.
– Detta är nu överspelat och grannarna är med på tillbyggnad och upprustningen, säger Johan Nilsson som även fick med sig politikerna i nämnden.
– Det krävdes dock votering efter att Sverigedemokraterna röstat på återremiss av ärendet.

– Vi i Sverigedemokraterna kommer även som enda parti lämna in ett särskilt yttrande där vi menar att utbyggnaden bör harmonisera med befintlig byggnad avseende material, form och fönster, säger Daniel Engström (SD) ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

Redan 2011 köpte nuvarande ägare huset som då var oerhört nergånget men i stora delar i originalskick från 1917. Den tidigare ägaren var emellertid inte så pigg på att flytta ut och en utdragen process inleddes. Tanken var då att låta exteriören vara oförändrad och invändigt göra en ombyggnad till lägenheter. Med åren har alltså nya planer växt fram.

Villan är ritad av Malmöarkitekten Yngve Herrström 1916. Den nya tillbygganden är utformad av en lokal penna hos Bengt Husritare.

Skeppsredarvillan som den såg ut på tisdagskvällen den 14 juni 2016.

Skeppsredarvillan som den såg ut på tisdagskvällen den 14 juni 2016.

Samma vy, sett från sundet i framtiden.

Samma vy, sett från sundet i framtiden. Fasadritning: Bengt Husritare AB.

Så här ser fastigheten ut idag ur ett söderperspektiv.

Så här ser fastigheten ut idag ur ett söderperspektiv.

Perspektivbild över tillbyggnaderna mot gårdssidan.  Illustration: Bengt Husritare.

Perspektivbild över tillbyggnaderna mot gårdssidan.
Illustration: Bengt Husritare AB.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser