Annons

Nu öppnas det upp för fjärrvärme i Häljarp

Nu påbörjas arbetet med att bygga ut fjärrvärmenätet i Häljarp så att större delen av byn kan få fjärrvärme i framtiden.

Nu påbörjas arbetet med att bygga ut fjärrvärmenätet i Häljarp så att större delen av byn kan få fjärrvärme i framtiden.

På ett styrelsemöte hos Landskrona Energi den 2 juni togs beslut att satsa på fjärrvärme i Häljarp och inledningsvis ge boende på Tallvägen möjlighet att ansluta sig till fjärrvärmenätet.

Annons
 

Idag finns ett mindre fjärrvärmenät i området Legoland som försörjs av en lokal panncentral.

I samband med utbyggnaden ansluts Häljarp till den nyligen driftsatta överföringsledningen mellan Landskrona och Örtofta. Detta medför att den lokala produktionen ersätts med miljövänligare producerad värme från Energiknuten och restvärme från lokala industrier.
– Vi siktar på en anslutningsgrad på 50 % längs Tallvägen innan vi sätter spaden i marken och vi är riktigt nära i dagsläget. Några anslutningar till sen kör vi, säger Jan Lindeberg fjärrvärmechef på Landskrona Energi.

– Nu drar vi ytterligare nytta av fjärrvärmeledningen mellan Lund – Landskrona – Helsingborg och ger Häljarpsborna möjlighet att ansluta sig till den hållbara uppvärmningsformen, menar Jan Lindeberg.

Investeringen är omfattande och har flera syften. Ett av dem är att bygga bort den lokala panncentralen vilken eldas med flis, pellets och olja och ersätta den med miljövänligare producerad värme. Ett annat är att i framtiden kunna erbjuda så många invånare som möjligt fjärrvärme i Häljarp.
– Samtidigt ser vi en förbättrad arbetsmiljö för driftspersonalen som handhar driften av den underhållskrävande befintliga panncentralen, minskade bränsletransporter och en satsning på hållbar fjärrvärme i regionen, säger Johan Holmstedt, vd Landskrona Energi.

Landskrona Energi. börjar bygga på Tallvägen då området på ett smidigt sätt kan kopplas ihop med ledningen som ska ersätta den befintliga panncentralen. Storleken på ledningarna är framtagna på ett sådant sätt att större delen av Häljarp kan få fjärrvärme i framtiden.
– Eftersom en utbyggnad i denna storlek innebär en större investering för oss så måste byggnation ske etappvis. Vi tar nu ett första steg i en större framtida utbyggnad i Häljarp, säger Jan Lindeberg.

– Med detta beslut och med satsningen på fiber i byarna visar att vi vill vara ett bolag för hela Landskrona, säger Björn Persson (M), styrelseordförande  i Landskrona Energi.

Beräknad byggtid för första etappen är cirka sex månader och planeras att starta efter semestern.

En kommentar till "Nu öppnas det upp för fjärrvärme i Häljarp"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Stort lyft i Häljarp

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser