Annons

Debatt: Är du också en hycklare, Stefan?

Henning Süssner Rubin är till vardags rektor på Kvarnby folkhögskola. Som fritidspolitiker är han gruppledare för Vänsterpartiets fullmäktigegrupp i Landskrona.

Henning Süssner Rubin är till vardags rektor på Kvarnby folkhögskola. Som fritidspolitiker är han gruppledare för Vänsterpartiets fullmäktigegrupp i Landskrona.

I politiken är avståndet mellan det talade ordet och handlingen stundvis enormt.

Vad jag menar är att politiker kan säga en sak och göra en helt annan.

Ett färskt skolexempel på den sortens beteende är Miljöpartiets vallöfte om att se till att ”kolet ska ligga kvar i marken”. Det kravet byttes rätt så snabbt ut mot att samma kol, det vill säga statliga Vattenfalls gigantiska kolgruva i östra Tyskland, ska säljas till ett tjeckiskt bolag – som säkert har helt andra planer i sammanhanget än att låta kolet ligga kvar i marken.

Det miljöpartistiska minnet i sammanhanget är kort – eller så väger vare sig ett vallöfte eller partiledarnas talade ord särskilt tungt för partiet. Och den sortens hyckleri skapar förstås politikerförakt.

Ett parti som hittills levt rätt så väl på just politikerförakt är Sverigedemokraterna.

Partiets representanter brukar anklagar ”de etablerade partierna” (som Miljöpartiet, ett regeringsparti onekligen kan räknas till) för just hyckleri, lögner och all sorts fula parlamentariska knep. Men hur är det då beställt med Sverigedemokraternas egen relation till det som partiets representanter säger och skriver, och det som de sedan gör?

Jag vill härmed testa det hela, och uppmanar Sverigedemokraternas Stefan Olsson att gå från ord till handling och bidra till att Landskronas orättvisa hyrespolicy äntligen ska rivas upp.

Nämnda hyrespolicyn går ut på att göra det omöjligt för personer som saknar egen inkomst, har låga inkomster respektive får någon form av försörjningsstöd eller lever på ersättning från försäkringskassan att få ett eget tak över huvudet i Landskrona.

Målet är ”bostadssocialt”. Det innebär i den styrande politiska treklöverns värld att förhindra en inflyttning av resurssvaga människor till Landskrona och att tvinga bort andra människor helt från kommunen.

En bieffekt av den hårda hyrespolicyn är dock att Landskronas ungdomar i regel får stanna hemma hos sina föräldrar – eller flytta till andra kommuner om de vill ha en egen lägenhet. Det tycker sverigedemokraternas kommunalråd Stefan Olsson är orättvist.

I en interpellation till Torkild Strandberg påpekar Olsson att det finns ungdomar som ”tvingas bos hemma hos sina föräldrar eftersom de i många fall inte uppfyller kriterierna för att kunna få egen bostad” i Landskrona. Olsson ser inte ”logiken när man istället för att hjälpa bl.a ungdomar som redan kämpar hårt med bl.a. timanställningar och som knappt kommer upp i de lönenivåer som krävs för att hyra en bostad, blir ratade till förmån för andra”. Och ungefär samma sak sa han också i talarstolen så sent som i slutet av maj.

Stefan Olsson, tro det eller ej, jag håller helt med dig.

Och vill påminna dig om följande: När den orättvisa hyrespolicy som du talar om antogs i kommunfullmäktige så röstade samtliga partier förutom Vänsterpartiet för den. Det vill säga också ditt eget parti.

Sedan dess har Socialdemokraterna, som också stod bakom hyrespolicyn, tydligen insett att de begick ett misstag. Hyrespolicyn fungerar nämligen inte särskilt bra för att reglera stadens hyresmarknad ”bostadssocialt” – den skapar istället nya problem: Förutom att policyn slår mot ungdomarna i Landskrona, så har den också bidragit till att en svart marknad för andrahandskontrakt existerar i kommunen. Och policyn har faktiskt också satt ytterligare fart på trångboddheten i stan (som man egentligen ville motverka). Bostadslösa människor tvingas nämligen flytta in hos släktingar och vänner – och unga vuxna får mycket riktigt stanna hemma hos föräldrarna, vilket du så träffande nämnde i en talarstol för några veckor sedan.

Men det är ju bättre att ändra sig sent, än aldrig, Stefan! Fast frågan är om du verkligen har ändrat dig?

Passa på att visa det tydligt: Du vet att Vänsterpartiet vill ändra på hyrespolicyn.

Vi i vår tur vet att vi förmodligen kan räkna med socialdemokraternas stöd i sammanhanget. Men för att få en majoritet krävs också ditt och sverigedemokraternas stöd.

Och jag räknar nu (nästan) med er – eller är det lika långt mellan ord och verklighet hos er som det är fallet hos Miljöpartiet och de andra ”etablerade partierna”, Stefan?

Henning Süssner Rubin
kommunfullmäktigeledamot för Vänsterpartiet Landskrona

PS: I V:s budgetförslag, som kommer att diskuteras i kommunfullmäktige den 22 juni, finns ett yrkande som ger kommunstyrelsen i uppdrag ”att revidera stadens hyrespolicy så att en social hållbar utveckling av hela kommunen främjas”. Ett första steg för att få bort dagens hyrespolicy, vet du. Du är mer än välkommen att visa vad du går för i sammanhanget och rösta med oss. Eller var allt du nyss sa om hyrespolicyn bara politikerprat?? Vi får väl se. DS.


Svar till Henning Süssner Rubin

I min interpellation till Torkild Strandberg under rubriken “Rättvis uthyrningspolicy” så var det just rättvisa jag ville ta upp.
Min interpellation handlade om att de ensamkommande ungdomarna får en “gräddfil” på bostadsmarknaden när Landskrona stad tar över ansvaret när de fyllt 21 år.
Många av våra svenska ungdomar kämpar med bl.a. timanställningar och vid en sådan anställning kommer de inte upp i en lönenivå som krävs för att hyra en bostad, och då får ungdomarna många gånger bo kvar hos sina föräldrar mot sin vilja, och man kan säga att de blir ratade till förmån för våra ensamkommande. Ingenstans i ditt påhopp på mig nämner Du att det är just denna orättvisa jag vill komma åt, att Landskrona stad har en positiv särbehandling beroende på härkomst och etnicitet.

Hade Henning Süssner Rubin nämnt denna uppenbara orättvisa i sitt påhopp mot undertecknad, hade ditt inlägg varit trovärdigt. Jag tror knappast att de ensamkommande blir hänvisade till vårt akutboende. Uthyrningspolicyn är inget fullmäktigebeslut då denna är antagen av stadsutvecklingsbolaget och de fastighetsägare som vill ansluta sig till policyn. Vänsterpartiets samarbetsparti S fattade ett beslut i Landskronahems styrelse under 90-talet att införa en tuffare uthyrningspolicy, detta glömmer Henning Süssner Rubin också att nämna.

Att Vänsterpartiet är emot uthyrningspolicyn beror helt på partiets överlevnad, då ni företräder misärens och avundsjukans ideologi, nämligen socialismen där människor inte får eller kan tänka själv, vilket bidrar till ökat utanförskap och segregation eftersom er lösning är “allt till alla” oavsett om de kan betala för sig eller inte. Jag förstår att Henning är emot uthyrningspolicyn då Vänsterpartiet vill att kommun och stat ska äga och kontrollera allting, även vem eller vilka som ska få gå före i kön till bostäder, det om något är hyckleri.

Stefan Olsson (SD)
Kommunalråd


Replik till Stefan Olsson

Stefan Olsson, jag ville veta om du är en hycklare eller inte. Och får ett svar som mest tyder på att du verkar vara förvirrad.
Du skriver: “Många av våra svenska ungdomar kämpar med bl.a. timanställningar och vid en sådan anställning kommer de inte upp i en lönenivå som krävs för att hyra en bostad, och då får ungdomarna många gånger bo kvar hos sina föräldrar mot sin vilja, och man kan säga att de blir ratade till förmån för våra ensamkommande. Ingenstans i ditt påhopp på mig nämner Du att det är just denna orättvisa jag vill komma åt, att Landskrona stad har en positiv särbehandling beroende på härkomst och etnicitet.”
Du pekar alltså återigen ut ett problem: svenska ungdomar får inte hyra egna bostäder i Landskrona.
Men varför får de inte det?
Jag får väl försöka förklara en gång till: Landskronas hyrespolicy går ut på att göra det omöjligt för personer som har låga inkomster (=”kämpar med bl.a. timanställningar och vid en sådan anställning kommer de inte upp i en lönenivå som krävs för att hyra en bostad”) att få ett eget tak över huvudet i Landskrona.
Den där hyrespolicyn gör alltså att Landskronas ungdomar – helsvenska, halvsvenska, nysvenska, osvenska, helt enkelt allihopa – i regel får stanna hemma hos sina föräldrar eller så får de flytta till andra kommuner om de vill ha en egen lägenhet.
Alldeles oavsett om andra får hyra lägenheter i Landskrona eller inte, så reglerar den där hyrespolicyn faktiskt inte vem det är som är står först i bostadskön eller har förtur till någon ledig lägenhet, vilket du verkar tro. Nej, hyrespolicyn ska göra det omöjligt för somliga att över huvud taget kunna hyra. Och det är förstås ett problem för de svenska ungdomar som du oroar dig för.

En liten detalj i sammanhanget, och därav min fråga om du var en hycklare eller inte, är dock att det är du och ditt parti som har ställt sig bakom den där hyrespolicyn. Landskronas svenska ungdomar får alltså tacka bland annat dig och de andra sverigevännerna i ditt parti för att de saknar ett eget tak över huvudet. Intressant, tycker jag, det tangerar i alla fall det som jag skulle vilja kalla för medvetet hycklande.

Angående resten av ditt svar till mig – Vänstern slåss för dem som får slita för att få vardagen att gå ihop – samtidigt som andra får leva gott på deras slit och njuta av sina kapitalinkomster. Det verkar ju inte du har några problem med, vilket nog också förklarar varför SD alltid röstar som liberale Torkild Strandberg och co.

Henning Süssner Rubin

Lokal debatt på Landskrona Direkt

Skicka din debattartikel till info(at)landskronadirekt.com.
Ämnet du tar upp ska helst vara av lokal karaktär och röra Landskrona eller Skåne som helhet.
I undantagsfall kan dessa snäva gränser överträdas så till vida att debattören är Landskronabo.

Bifogat din debattartikel ska en bild bifogas samt lite kort fakta om vem du är. Skriv även ditt telefonnummer om vi behöver ställa frågor angående texten.

Försökt håll dig under 6000 tecken inkl mellanslag.
Eventuella repliker publiceras i huvudsak på Planket men kan även leda till ett nytt debattinlägg.

2 kommentarer till "Är du också en hycklare, Stefan?"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Svar på Henning Süssner Rubins debattartikel

  2. Pingback: Landskrona Direkt | Replik till Stefan Olsson

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser