Bitch förhandsvisades på teatern

Csaba Bene Perlenberg har prisats internationellt för sin långfilm Bitch
Långfilmsdebuterande Csaba Bene Perlenberg har sedan tidigare regisserat ett 20-tal kortfilmer. Bland annat belönades han med "Bästa Regissör" för sin förra novellfilm "21" (2011) vid Clearwater Film & Music Festival och för "New Nordic Voices Award" vid Nordic Panorama för sin SVT-visade film "Väsenpumpen" (2007). Han nominerades även till "Startsladden" 2009, ett av världens största kortfilmspriser, för sin kortfilm "Strå". I höst är han aktuell med Bitch, en film sedd ur en hunds perspektiv.
Långfilmsdebuterande Csaba Bene Perlenberg har sedan tidigare regisserat ett 20-tal kortfilmer. Bland annat belönades han med ”Bästa Regissör” för sin förra novellfilm ”21” (2011) vid Clearwater Film & Music Festival och för ”New Nordic Voices Award” vid Nordic Panorama för sin SVT-visade film ”Väsenpumpen” (2007). Han nominerades även till ”Startsladden” 2009, ett av världens största kortfilmspriser, för sin kortfilm ”Strå”. I höst är han aktuell med Bitch, en långfilm sedd ur en hunds perspektiv.

Amanda Ooms kunde inte komma. Partnern Joakim Thåströms gästspel hos Håkan Hellström på Ullevi la hinder i vägen. Fullsatt var det trots det på förhandsvisningen av Csaba Bene Perlenbergs långfilmsdebut ”Bitch” – en skånsk roadmovie till tass – på Landskrona teater på lördagskvällen.

Det var somrigt, förväntansfullt och lite svettigt nervöst när den slutna visningen för skådespelare, övriga som jobbat med filmen, vänner, familj och en del speciellt inbjudna körde igång.

På scen Teddy Landén, tidigare TV4-journalisten som lärde känna Csaba Bene Perlenberg då den senare var i tonåren och brevväxlade med en dödsdömd fånge i USA.
– Vi var båda engagerade i Amnesty då, mindes Teddy Landén som sedan dess följt filmaren från Landskrona.
– Han rent av praktiserade hos oss en period, sa han och bjöd kommunstyrelsens ordförande Gunlög Stenfelt  upp på podiet.
– Kjell kan du hjälpa mig, sa hon med adress till kulturförvaltningens chef Kjell Thoresson och tillsammans kånka de upp en regissörsstol med bokstäverna C B P över ryggen.
Så långt komna var det dags för kvällens huvudperson att inta scen.
Iförd en röd indisk kurta och ett rejält slutspelsskägg äntrade Csaba Bene Perlenberg strålkastarljuset och svettpärlorna blänkte i pannan. Ömsom på engelska, ömsom på skånska hyllade regissören sitt team innan det var dags att slå på projektorn.

”Bitch” följer en herrelös hund från gränderna i New Delhi till en rad olika möten med ett spännande persongalleri i Landskrona. Kanske finns det en mening med att hon hamnat just här.

För skådespelaren Per Ullberg, till vardags vid Öresundsteatern, finns det säkerligen en mening. Utan att avslöja för mycket kan vi säga att hans rollprestation är grym i dubbelbemärkelse. Ett genombrott månde?

Stans egen superskådis, guldbaggenominerad för sin roll i ”Äta Sova Dö”, Milan Dragisic, och som senare i år gör en makalös rollprestation i ”Min faster i Sarajevo” hastar förbi på Gråen, där även Direktens grundare, Kalle Berggrens, stuga spelar en central roll.

Nic Schröder gör rollen som en toppolitiker och trovärdigt värre blir det när han svarar ”Det är en hypotetisk fråga” på journalistens (spelad Farah Abadi) fråga.

Lars-Erik Berenett och Anders Granström som Csaba Bene Perlenberg jobbade tillsammans med på Järavallen i den gående filmen Väsenpumpen återkommer nu i långfilmsdebuten liksom den enastående Karin Bertling, som vi senast såg i Bron men som även synts i Borstahusen i Csabas kortfilm ”21”.
– Jag har precis avslutat inspelningen av Let me go, sa Karin Bertling om den engelskproducerade filmen som spelats in i blanda annat London och Wien.
– Den har premiär till hösten, berättade 78-åringen för Landskrona Direkt och sa vidare hon inte hade några planer på att trappa ner.
Vem vet, kanske får hon nya uppdrag av Csaba Bene Perlenberg.
– Jag tror nog att Långfilmsfabriken snart är igång igen, sa regissören ständigt full av nya idéer och uppslag.
– Nu ska jag spendera sommaren med att med att skriva på ett par olika projekt. Vi får se vilket av dem jag går vidare med sen. På ett eller annat vis kommer Landskrona alltid att finnas med i mina filmer, avslutade Csaba Bene Perlenberg och hastade iväg med en lokalproducerad lager i handen mot nya gratulationer och lyckönskningar.

Officiell premiär kommer Bitch att få under hösten-vintern 2016.  Sedan inspelningsstart i april 2014 har arbetet med Csaba Bene Perlenbergs långfilmsdebut pågått i både New Delhi och Landskrona. Perlenberg regisserar, producerar och har skrivit manus. Medproducenter är Isabell Gudmundsson, Syed Kazmi och Marthina Elmqvist. Filmen är fotograferad av den brittiske filmfotografen Chris Maris.

Filmen har fått stöd av Landskrona Kulturnämnd samt från Öresund Film Commission. Filmcentrum Syd i Malmö är också samarbetspartner.

Röda mattan var utrullad och på plats fanns den ypperlige fotografen Leo Erdfelt och förevigade gästerna. Hans bilder kan intygas, var betydligt bättre än denna på honom.
Röda mattan var utrullad och på plats fanns den ypperlige fotografen Leo Erdfelt och förevigade gästerna. Hans bilder kan intygas, var betydligt bättre än denna på honom.
China Ålander och Milan Dragisic var på plats. Den förstnämnda trippelt nyfiken. Dels på filmen i sig, dels på Milans rollprestation men även på teatern som sådan då den är ett av förslagen som hon arbetar med när det gäller Sverigepremiären i höst för "Min faster i Sarajevo".
China Ålander och Milan Dragisic var på plats. Den förstnämnda trippelt nyfiken. Dels på filmen i sig, dels på Milans rollprestation men även på teatern som sådan, då den är ett av förslagen som hon arbetar med när det gäller Sverigepremiären i höst för ”Min faster i Sarajevo”.
Rutinerade Teddy Landén såg till att förhandsvisningsnerverna hamnade rätt.
Rutinerade Teddy Landén såg till att förhandsvisningsnerverna hamnade rätt.
Kjell Thoresson och Gunlög Stenfeldt med kommunens present till regissören.
Kjell Thoresson och Gunlög Stenfelt med kommunens present till regissören.
Delar av laget som gjort det möjligt tackades välförtjänt efter visningen
Delar av laget som gjort det möjligt tackades välförtjänt efter visningen.
Per Ullberg har all rätt i att se nöjd ut med sin rolltolkning. Fem vattentorn för den från Landskrona Direkt.
Per Ullberg har all rätt att se nöjd ut med sin rolltolkning. Fem vattentorn för den från Landskrona Direkt.
Efter förhandsvisningen åkte slutspelsskägget av och festen kunde börja.
Efter förhandsvisningen åkte slutspelsskägget av och festen kunde börja.
Karin Bertling hade bara superlativ till övers för Csaba Bene Perlenberg.
Karin Bertling hade bara superlativ till övers för Csaba Bene Perlenberg.

Till arkivet