Öresundstågen rustas upp

På Landskrona station i väntan på ett Öresundståg till Göteborg.
På Landskrona station i väntan på ett Öresundståg.
På Landskrona station i väntan på ett Öresundståg till Göteborg.
På Landskrona station i väntan på ett Öresundståg till Göteborg.

År 2000 rullade de första Öresundstågen ut på spåren och sedan dess har de spelat en viktig roll i trafiken i södra Sverige och Danmark. Tågsystemet knyter ihop södra Sverige och Själland och fyller en viktig funktion i många pendlares vardag.

Landskronabon Csaba Bene Perlenberg, ledarkrönikör och filmskapare reser mer eller mindre dagligen med ett Öresundståg. Är han inte i Göteborg och skriver ledare till GT så har ljudfixande till premiärlångfilmen Bitch stått på programmet i Köpenhamn.
–  Jag försöker resa med de långsammare Pågatågen så ofta som möjlig. Man hinner få mer gjort eftersom de tar lite längre tid, och har större komfort, säger han som hellre sett en upprustning av spårvägen än själva tågvagnarna.

Hur som helst så är tågen slitna efter 16 år.
– Tågen är slitna både på ut- och insidan, så det känns verkligen roligt att vi nu ska ge dem ett välbehövt lyft, både funktionsmässigt och designmässigt, säger Stefan Svalö (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne.

Öresundstågen kommer att målas om och få en uppfräschning utvändigt, men de största förändringarna kommer ske invändigt.
– Vi kommer att byta ut alla golv i tågen. Toaletterna kommer få ett rejält lyft och vi kommer byta tyg och stoppning på alla stolar, säger Stefan Svalö.

Upprustningen av Öresundstågen kommer att starta under 2016 och första tåget beräknas vara färdigt under 2017. Initialt kommer 64 Öresundståg att rustas upp men entreprenören har option på ytterligare 47 tåg. Cirka 22 tåg om året räknar man hinna med.

Till Stefan Svalös partikollegor och riksdagsmän i Stockholm har Csaba Bene Perlenberg en avslutande passning.
– Avskaffa ID-kontrollerna på Kastrup och Hyllie omgående. Om de tvunget måste fortsätta så skapa en gemensam, på rullande tåg mellan Kastrup och Hyllie. Öresundsregionen håller på att slås i spillror just nu.

Till arkivet