BILDEXTRA – Full galopp på stranden

Emma Pantic och hästen Minigårdens Peter Pan var ett av alla ståtliga ekipage när Landskrona Ridklubb gjorde en strandritt till Lill-Olas. Foto: Ulf Bjarke - Foto261.se
Emma Pantic och hästen Minigårdens Peter Pan var ett av alla ståtliga ekipage när Landskrona Ridklubb gjorde en strandritt till Lill-Olas. Foto: Ulf Bjarke - Foto261.se
Emma Pantic och hästen Minigårdens Peter Pan var ett av alla ståtliga ekipage när Landskrona Ridklubb gjorde en strandritt till Lill-Olas.  Foto: Ulf Bjarke - Foto261.se
Emma Pantic och hästen Minigårdens Peter Pan var ett av alla ståtliga ekipage när Landskrona Ridklubb gjorde en strandritt till Lill-Olas.
Foto: Ulf Bjarke – Foto261.se

I helgen genomförde Landskrona Ridklubb en strandritt vid Lill-Olas under ledning av Emelie Warmenius, som är ridlärare vid Landskrona Ridklubb. På plats fanns Ulf Bjarke med kameran redo att föreviga samspelet mellan ryttare och häst. Den sistnämnda även flitigt med blocket och ger oss här en gedigen rapport från en söndag utöver det vanliga. Håll tillgodo!

Emelie Warmenius började rida 7 år gammal, men redan tidigare hade hon tillbringat mycket tid i stallet och studerat ridlektioner och bestämt sig för att bli ridlärare. 13 år gammal fick hon sin en egen häst, Purple Rain, som hon tävlade hoppning med. Purple Rain har Emelie Warmenius kvar än idag och hon tävlar nu i dressyr med två av Purple Rains avkommor.
Ridläraren har en gedigen utbildning bakom sig från Helsingborgs Ridgymnasium till examen vid Sveriges Lantbruksuniversitet som hippolog och ridlärare. Efter att ha varit ridlärare vid Perstorps ridskola, Källetorps ridskola och Ausås Ridklubb landade Emelie Warmenius på Landskrona Ridklubb.

Strandritten inleddes tidigt på Örehov strax före 13-tiden då hästarna hämtades in från hagen och sedan var det dags för att rykta, borsta och kratsa hovar. Hästarna sadlades och grimman byttes mot ett träns innan det var dags för de 14 ekipagen att anträda ritten ner mot Lill-Olas strand framåt 14-tiden.

Även de mest dåsiga strandgästerna väcktes till liv när ekipagen gjorde en ståtlig och överraskande entré på badstranden. Många nyfikna badgäster vågade sig fram med mobilkameror för att få bilder av en sannerligen majestätisk vy av hästar och ryttare.

De flesta hästarna sökte sig direkt ut i vattnet, men några var lite skeptiska och föredrog tillvaron uppe på torra land. Hästar är ju flyktdjur och känner sig inte alltid bekväma med vatten eller andra främmande saker som reflekterar ljus på ett besynnerligt sätt. Men tids nog så hade de flesta av hästarna bjudit sina ryttare på en härlig ritt i vattenbrynet. En häst, som verkligen älskade vattnet, tog sig flera rejäla dopp i sundet tillsammans med sin ryttare. Men trots att hon var dyblöt så tog hon flera dopp till med sin badtokiga häst i sundet.

För mig som fotograf var kontrasterna väldigt stora jämfört mellan förberedelserna i stallet och själva strandritten. I stallet var det väldigt mycket närhet och känsla och på stranden var det mer fart och action. Inte utan att jag blev imponerad av de unga ryttarna. Det måste ju krävas rätt mycket mod och tillförlit att galoppera på stranden, även om man bär hjälm och skyddsväst.

– Åh, vilken härlig strandritt det blev! utbrast Emelie Warmenius när det är dags för att återvända till Örehov.

På frågan varför det är mest tjejer som deltar svarade Emelie Warmenius:
– Grabbarna i ridsporten är mer tävlingsinriktade och deltar nog inte så ofta i den här typen av aktiviteter. Jag själv tävlar i dressyr och tycker så klart att det är fantastiskt roligt att se mina elever utveckla sitt samspel med hästarna. Hästar är ju flyktdjur men samtidigt väldigt trogna flockdjur när väl ett förtroende har etablerats. Det finns ju inget bättre än att se en häst och ryttare som tillsammans visar upp sitt kunnande och där ryttarens samspråk med hästen är så subtilt att man ser dom som en enda varelse.

Av: Ulf Bjarke

Emma Pantic förbeder sin häst Minigårdens Peter Pan inför strandritten.
Emma Pantic förbeder sin häst Minigårdens Peter Pan inför strandritten. Foto: Ulf Bjarke – Foto261.se
Saga Karlström tar en paus i förberedelserna med sin Simon.
Saga Karlström tar en paus i förberedelserna med sin Simon. Foto: Ulf Bjarke – Foto261.se
Julia Peterson och Emma Pantic älskar att rida och ses här tillsammans med Oh My Cappuccino eller Cappe kort och gott.
Julia Peterson och Emma Pantic älskar att rida och ses här tillsammans med Oh My Cappuccino eller Cappe kort och gott. Foto: Ulf Bjarke – Foto261.se
Fanny Sunesson hjälper till med att fläta luggen.
Fanny Sunesson hjälper till med att fläta luggen. Foto: Ulf Bjarke – Foto261.se
Imponerande syn när ryttarna gör entré på stranden.
Imponerande syn när ryttarna gör entré på stranden. Foto: Ulf Bjarke – Foto261.se
Emelie Warmenius manar på alla ryttare att ge sig ut i vattnet.
Emelie Warmenius manar på alla ryttare att ge sig ut i vattnet. Foto: Ulf Bjarke – Foto261.se
Några av ryttarna skrittar i vattenbrynet.
Några av ryttarna skrittar i vattenbrynet. Foto: Ulf Bjarke – Foto261.se
My Kjellberg på sin häst Ansley.
My Kjellberg på sin häst Ansley. Foto: Ulf Bjarke – Foto261.se
Emelie Warmenius i full galopp på Silje som är en norsk fjordhäst.
Emelie Warmenius i full galopp på Silje som är en norsk fjordhäst. Foto: Ulf Bjarke – Foto261.se
Felicia Broden på Jaruza ler i kapp med varandra under en härlig strandritt.
Felicia Broden på Jaruza ler i kapp med varandra under en härlig strandritt. Foto: Ulf Bjarke – Foto261.se
En väldigt nöjd norsk fjordhäst Silje med till synes lika nöjd Emelie Warmenius.
En väldigt nöjd norsk fjordhäst Silje med till synes lika nöjd Emelie Warmenius. Foto: Ulf Bjarke – Foto261.se
Fanny Sunesson och Julia Peterson galopperar så att vattnet står i kaskader.
Fanny Sunesson och Julia Peterson galopperar så att vattnet står i kaskader. Foto: Ulf Bjarke – Foto261.se

Avslutningsvis se en film från  strandritten

Till arkivet