Annons

Skratt och tårar på sista Bonelmiddagen

Det blev både skratt och tårar då restaurangeleverna på Selma Lagerlöfsgymnasiet tackades av sin lärare Pia Sönnichsen i samband med den sista Bonelmiddagen någonsin.

Det blev både skratt och tårar då restaurangeleverna på Selma Lagerlöfsgymnasiet tackades av sin lärare Pia Sönnichsen i samband med den sista Bonelmiddagen någonsin.

Det var glam och glamour samt ett visst mått av sentimentalitet då andraårseleverna på Selma Lagerlöfsgymnasiets restaurangprogram arrangerade Bonelmiddag i fredags. Ett 45-tal elever och gäster lät sig väl smakas av trerättersmenyn som serverades på vita linnedukar i den stora festsalen på Hotel Öresund. Glädjen stod högt i tak men en och annan tår fälldes också under talen som hölls.

Annons
 

De elever som idag går på Selma Lagerlöfsgymnasiets restauranglinje är de sista eleverna i restaurangprogrammet som nästa sommar tar studenten. Beslut har tagits i utbildningsnämnden om att programmet ska läggas ner på grund av lågt intresse.
Pia Sönnichsen är lärare för eleverna och hon tycker det är mycket tråkigt och därför återupplivade hon de gamla Bonelmiddagarna.
– Vi har inte haft några Bonelmiddagar sedan 2012. Men eftersom jag har sagt att vi ska avsluta med flaggan i topp så bestämde vi att vi skulle ha en sista Bonelmiddag. Vi ska höras in i det sista, säger hon.

Bonelmiddagen är en motsvarighet till Nobelmiddagen. Eleverna i andra klass får då visa sig på styva linan. De som jobbar i köket får planera och laga en trerättersmeny medan de som inriktar sig på servisen får duka med mera. Eleverna får även jaga sponsorer till mat, dryck och blommor. När maten väl ska avnjutas sitter dock samtliga till bords.
– Tidigare år har vi använt oss av förstaårseleverna till serveringen. Men eftersom vi inte har några ettor nu så gick jag ut på Facebook och bad om hjälp, säger Pia Sönnichsen.
– Och svaret lät inte vänta på sig. Ett flertal före detta elever hörde av sig och sa att de mer än gärna skulle hjälpa till.

En av dessa är Mattias Bergh som tog sin examen 2005.
– Detta är mitt sätt att tacka för en bra utbildning och en härligt tid. Jag tackade ja direkt, säger Mattias som idag arbetar på ett flygbolag.

I samband med middagen som hölls i fredags berömde Pia Sönnichsen sina adepter, åtta till antalet.
– Det är fantastiska tjejer allihop och när jag ska säga hej då till dom nästa sommar så kommer jag att gråta, sade hon i ett av talen under kvällen.

Menyn:

Förrätt: Kallrökt lax på potatisbädd med dijonsenapssås
Huvudrätt:  Helstekt Entrecotê med potatismuffins och portvinssås
Dessert: Mangomousse med Baileyspralin

Dagen innan Bonelmiddagen var det genomgång i köket.

Dagen innan Bonelmiddagen var det genomgång i köket.

Alexandra Hedin hackar choklad som sedan ska smältas ner och till slut bli en del av efterrätten.

Alexandra Hedin hackar choklad som sedan ska smältas ner och till slut bli en del av efterrätten.

Emelie Winter kollar hur varm sockerlagen är. – Den ska upp i 120 grader. Sedan är den perfekt.

Emelie Winter kollar hur varm sockerlagen är.
– Den ska upp i 120 grader. Sedan är den perfekt.

Ronja Henriksen portionerar upp en Baileyspralin som ska serveras med mangomousse.

Ronja Henriksen portionerar upp Baileyspraliner som serverades med mangomousse.

Alexandra Hedin packar upp de nymanglade dukarna. – Jag är egentligen kockelev med jag behövdes här. Dessutom har jag jobbat mycket mot sponsorerna så jag har inte varit med fullt ut i köket. Därför hjälper jag till lite överallt, säger Alexandra.

Alexandra Hedin packar upp de nymanglade dukarna.
– Jag är egentligen kockelev med jag behövdes även här. Dessutom har jag jobbat mycket mot sponsorerna så jag har inte varit med fullt ut i köket. Därför hjälper jag till lite överallt, säger Alexandra.

Tre av eleverna håller som bäst på att ställa samman alla bord och ska just till att lägga ut alla nymanglade linnedukar. – Det kommer att bli fantastiskt, säger Linda Sandell som tar hjälp av klasskamraten Izabelle Bjuhr när första duken ska läggas ut.

Tre av eleverna håller som bäst på att ställa samman alla bord och ska just till att lägga ut alla nymanglade linnedukar.
– Det kommer att bli fantastiskt, säger Linda Sandell som tar hjälp av klasskamraten Izabelle Bjuhr när första duken ska läggas ut.

Ronja Henriksen hälsade alla välkomna till Bonelmiddagen.

Ronja Henriksen hälsade alla välkomna till Bonelmiddagen.

Pia Sönnichsen berättade om familjerna Bonel och Nobel.

Pia Sönnichsen berättade om familjerna Bonel och Nobel.

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser