Annons

Frimurarseniorerna besökte stamhuset i Köpenhamn

Frimurarnas stamhus i Köpenhamn ligger på det inre Österbro i kanten av Fælledparken.

Frimurarnas stamhus i Köpenhamn ligger i det Indre Österbro i kanten av Fælledparken.

Som en del i frimurarna i Landskronas OnsdagsAkademis 10-årsjubileum besökte ett stort antal seniormedlemmar, hela 22 stycken med respektive, den danska frimurarordens stamhus i Köpenhamn.

Annons
 

– Det är en gigantisk och imponerande kubisk byggnad. Det största specialbyggda frimurarhuset i Danmark, med hela 365 offentliga och hemliga rum för olika ändamål och gradvis skiftande ritualer, berättar Benny Jönsson, grundare av OnsdagsAkademin

Den danska ordensledningen och de olika logerna i Köpenhamn har sitt säte i stamhuset, en imponerande byggnad som inrymmer lokaler för kansli och logeverksamhet samt samlingslokaler för mottagningar, måltider, konserter med mera.
–  Där finns också värdefulla kultur- och konsthistoriska samlingar. Det danska frimureriet är uppbyggd efter samma ideologi som det svenska, säger Benny Jönsson.

Frimurare Ordens, Johanneslogen Facklan i Landskrona, och Skandinavien är en sammanslutning där män av skilda samhällskategorier, yrken och åldrar träffas för att arbeta på sin personliga utveckling och för att umgås under värdiga former.
–  Frimureriet har i över 275 år varit en vital del av både det svenska och det danska samhället med syfte att verka för mänsklighetens förbättring och förädling, samt att fortplanta Orden från generation till generation. Men även världen över, även där man minst anar.

Besöket i Köpenhamn avslutades med en dansk ”frokost och hyggelig samvaro” på stamhuset, samt ett individuellt dagsavslut i Köpenhamns soliga utbud. Landskronalogens vänloge, SJL Genesis, var generös och instruktiv värd för besöket, intygar Benny Jönsson.

Nästa arrangemang i OnsdagsAkademin är ”Frimus Cup” i golf, som i år spelas på Allerum Park den 10 september.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser