Annons

Carl Fredrik Reuterswärd har gått bort

Carl Fredrik Reuterswärd har ställt ut två gånger på Pumphuset. Här från 2012.

Carl Fredrik Reuterswärd på Pumphuset 2012.

Konstnären, skulptören, estradören, författaren, formgivaren, professorn, trummisen med mera, Carl Fredrik Reuterswärd är död. Han avled vid 21-tiden igår, tisdagen den 3 maj.

Annons
 

Carl Fredrik Reuterswärd föddes 1934 i Stockholm. På 50-talet studerade han först i Paris hos Fernand Léger och sedan vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm där han 1965 blev professor. Samma år introducerade han laser och hologram som konstform. När John Lennon mördades 1980 fick sorgen honom att slå en knut på revolvern. Bronsskulpturen Non-Violence utanför FN-skrapan i New York har kommit att bli ett världsberömt monument som fått efterföljare i flera andra städer. Vid 55 års ålder drabbades han av en stroke. Han kom tillbaka med vänsterhanden och ett friare sätt att teckna och måla.

Under 1970-talet samarbetade Carl Fredrik Reuterswärd med arkitekten Sten Samuelson, vilket gav upphov till flera exempel på samspelet mellan kultur och arkitektur. Dock kom detta av sig i Landskrona där konstnären planerade för ett laser- och hologramkonstverk på det då nybyggda stadshuset. Detta blev aldrig av. 2009 skulle stadshuset dock tillföras ett verk av CFR.
– Första gången jag kom i kontakt med Carl Fredrik Reuterswärd var genom en dikt jag läste på gamla stadsbiblioteket i början på 60-talet och att stå här i dag och inviga den här skulpturen av Carl Fredrik känns fantastiskt, sa Jesper Svenbro när han invigde skulpturen ”Två personligheter” i konstnärens närvaro.

Carl Fredrik Reuterswärd har ställt ut två gånger på Pumphuset i Borstahusen, första gången 2008 och därefter 2012.

Sedan hösten 2012 producerar Landskrona Energi fjärrvärme för Landskronaborna genom kraftvärmeverket Energiknuten. Byggnaden i sig är en offentlig symbol och den röda skorsten med knut på är formgiven och färgsatt av Carl Fredrik Reuterswärd.

I maj 2014 hölls en trippelinvigning med verk av Carl Fredrik Reuterswärd i Landskrona. På museet invigdes en permanent utställning med verk ur Non Violenceserien och utanför museet en revolver med dubbelknut, en av två i världen, den andra finns den tyska staden Marl. I konsthallen visades en utställningen om Arnold Forel Pratt-Mûller, som var en av många pseudonymer som Carl Fredrik Reuterswärd använde.
– Carl Fredrik Reuterswärd överskrider gärna gränser mellan olika konstformer, sa Landskrona stads konstintendent Birthe Wibrand i anslutning till invigningen i konsthallen.

Artisten Jason Timbuktu Diakité avtäckte revolvern med dubbelknut och höll i samband detta ett känsloladdat tal.
– Jag är väldigt glad att jag fick frågan om att inviga verket. Revolvern med knuten är en viktig och stark symbol. Det går inte att missuppfatta vad den står för och vi behöver den här i Skåne och i Sverige.  Vi svenskar har varit ovana vid den typen av våld som vi ser idag och därför skrämmer det oss. Men vi måste inse att den finns där. Men skulpturen visar också att det finns många goda och kärleksfulla krafter överallt, även här i Landskrona, sa han.

Förra sommaren blev det klart att Carl Fredrik Reuterswärds samlade skulpturer skulle flyttas till ett magasin i Fröfabriken.
– Vi hoppas på en permanent utställning av Carl Fredriks skulpturer i Landskrona. Att ha magasinet nära möjliggör och förenklar också förnyelse av en sådan utställning, sa Kjell Thoresson förvaltningschef för fritids- och kulturförvaltningen i samband med att skulpturerna flyttades till sin nya förvaringsplats.

Tidigare under våren hade Carl Fredrik Reuterswärd hedrats med en minnessten på Landskronas Walk of Fame, på Järnvägsgatan. Under sina sista år bodde han i Fortuna, norr om Landskrona.
– Han trivs fantastiskt här i Landskrona, sa en rörd hustru, Tonie Lewenhaupt som var på plats då mannens hälsa var vacklande.

Elisabeth Arvidsson är chef på Landskrona museum och hon nåddes av beskedet på onsdagsmorgonen.
– Det är alltid tråkigt när stora och kreativa människor går bort. Det känns tungt, säger hon.

Thomas Millroth är konsthistoriker, konstkurator och författare till ett fyrtiotal böcker, de flesta om konst.  En konstnär som han kan det mesta om och dessutom var en god vän med, var ”Calle”. 
– Jag lärde känna honom i början av 1970-talet då jag studerade på Stockholms Universitet. Det var en kompis till mig som var ihop med honom och undrade om jag ville träffa honom. Och så gjorde vi och sedan dess har vi varit vänner, säger Thomas Millroth till Landskrona Direkt.
– Calle var en pionjär som var rolig och smart.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser