Annons

LO:s ordförande utlovade ny pensionsreform

Kommunalråd Jonas Esbjörnsson (S), LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson samt  nyvald Sara Andersson, ordföranden i LO-sektionen gjorde sig redo för att demonstrera i Landskrona på 1 maj.

Kommunalråd Jonas Esbjörnsson (S), LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson samt Sara Andersson, ordföranden i LO-sektionen gjorde sig redo för att demonstrera i Landskrona på 1 maj.

Söndagens förstamajtåg samlade drygt 200 personer och  framme i Slottsparken slöt ytterligare ett hundratal åhörare upp.

Annons
 

Arbetarkommunens nyvalde ordförande Conny Lavin satte fingret på det som många kommit för att demonstrera mot i sitt premiärtal, privatiseringar i äldrevården samt försäljningar av Landskronahems områden.
– En absurd tilltro på kapitalismen, ansåg han och fick motta applåder.

Dagens huvudtalare var sedan LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som kom till Landskrona med ett framtida löfte om minst 70 procent av lönen i pension.
– Även en arbetare ska ha rätt till anständig pension. Därför har LO:s förbund enats om att pensionsnivån senast år 2028 ska vara lägst 70 procent av slutlönen. Ett första steg måste tas redan nästa mandatperiod, sa Karl-Petter Thorwaldsson och förklarade att idag får många LO-medlemmar klara sig på 60 procent av sin slutlön i pension.

– Allra sämst blir pensionen för kvinnor som arbetat deltid. Så kan vi inte ha det. Därför behöver Sverige en ny pensionsreform. Det är ett viktigt steg mot ökad jämlikhet.

Ojämlikheten har ökat även i arbetslivet, menade Karl-Petter Thorwaldsson, och pekade bland annat på den LO-undersökning som nyligen visar att en näringslivstopp idag tjänar lika mycket som 54 industriarbetare.

– Samtidigt har direktörer och borgerliga partier mage att kräva sänkta löner, särskilt för nyanlända. Men sänkta löner ger inte fler jobb, det ger bara fler fattiga. Sverige har brist på arbetskraft. Vi behöver utbildade yrkesarbetare i vården, skolan, byggsektorn och industrin.

– Att nå full sysselsättning är vår tids viktigaste inrikespolitiska fråga. Vi är beredda att lyssna till alla konstruktiva förslag. Men det finns en punkt där LO aldrig kommer att kompromissa: Vi kommer aldrig någonsin att skriva på ett kollektivavtal som ger människor sämre villkor bara för att de är födda i ett annat land, poängterade Karl-Petter Thorwaldsson avslutningsvis.

Karl-Petter Thorwaldsson delar ut Tage Erlanders hedersmedalj till tidigare ordföranden för socialdemokraterna i Landskrona, tillika tidigare riksdagsmannen Anders Karlsson.   Fakta Tage Erlanders hedersmedalj utdelas av partistyrelsen efter ansökan från lokala och regionala partiorganisationer till partimedlem som under minst 30 år aktivt representerat Socialdemokraterna. Medaljen är rund med 70 mm i diameter, 8 mm tjock och utförd i silverpatinerad metall. Motivet är utfört av konstnärinnan Annie Sundin. Baksidan av medaljen har ett motiv från förbundsskolan Bommersvik. Medaljen är uppställd på ett trästativ. På stativet finns en silverplatta där mottagarens namn ingraveras.

Karl-Petter Thorwaldsson delar ut Tage Erlanders hedersmedalj till tidigare ordföranden för socialdemokraterna i Landskrona, tillika tidigare riksdagsmannen Anders Karlsson.
Fakta
Tage Erlanders hedersmedalj utdelas av partistyrelsen efter ansökan från lokala och regionala partiorganisationer till partimedlem som under minst 30 år aktivt representerat Socialdemokraterna. Medaljen är rund med 70 mm i diameter, 8 mm tjock och utförd i silverpatinerad metall. Motivet är utfört av konstnärinnan Annie Sundin. Baksidan av medaljen har ett motiv från förbundsskolan Bommersvik. Medaljen är uppställd på ett trästativ. På stativet finns en silverplatta där mottagarens namn ingraveras.

Se Sven Petterssons film från 1 maj

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser