Annons

Massor av aktiviteter på Earth Day

Här pågår arbete med Young Masters Programme, en internationell miljöutbildning.

Här pågår arbete med Young Masters Programme, en internationell miljöutbildning. Foto: Karin Warlin.

När Earth Day firades nyligen så var det fullt av aktiviteter i flera av stadens skolor.  Det var hölls föredrag och tävlingar, utställningar visades upp och de minsta ägnade dagen åt skräpplockning och plantering av grönsaker.

Annons
 

Den årliga internationella Earth Day har sedan flera år uppmärksammats i skolorna i Landskrona. På Allvar Gullstrandgymnasiet berättade Rainer Weich från miljöförvaltningen om klimatförändringarna. Dessutom höll Sidonie Karlsson från Fair Trade ett föredrag om  rättvisemärkning. Mia Kiander från Sea Shepherd berättade om hur de kämpar mot masslakt av  valar och hajar och Erik Vestergaard från Dow Chemicals berättade hur företaget jobbar med hållbarhetsfrågor i stort och smått.

På gymnasieskolan arrangerades dagen till ära även en klimatsångtävling som vanns av Fredrika Viberg i TE13.
– Elever hade gjort utställningar som visades i elevhallen, säger pedagogen och eldsjälen Karin Warlin.
– Det handlade om  Microbeads, Great Pacific Garbage Patch,  LCA ( Livscykelanalyser)  för Barnängens schampo och hårspray, men även om  vilka vägg- och takmaterial som är mest  hållbara, såväl ekologiskt, ekonomiskt som socialt, säger hon och fortsätter.
– Andra arbeten handlade om utrotningshotade djur, vilka gifter som finns i smink,  hur haven påverkas av klimatförändringarna samt hur långt ingredienser i en ketchupflaska transporteras.  Några hade gjort en liten film om #opogad, kampanjen  som går ut på att man ska plocka upp ettskräpomdagen – one piece of garbage a day, för att minska risken att slängd plast hamnar i haven och förstör.

Även i gymnasieskolans matsal uppmärksammades Earth Day där eleverna kunde få information om varför matsvinnet måste minska.

Som tidigare år kontaktades även ett stort antal ungdomar runt om i världen.
– Faktum är att hela 35 olika länder kontaktades i samband med Earth Day och därmed slogs rekordet på 28 länder från förra året, berättar Karin Warlin.

Det var dock långt ifrån bara på Allvar Gullstrand som Earth Day firades. Stadsbiblioteket hade en  bokutställning  med böcker på temat jorden, på Språkvän Landskrona diskuterades frågor som hade med miljö att göra.

Men även de yngre barnen var aktiva under Earth Day. Det var skräpplockardagar i samband med dagen. På Dammhagsskolan sådde barnen grönsaker i pallkragar och även på Glumslövs förskola planterade barnen på Earth Day.

Erik Vestergaard från Dow Chemicals berättade hur företaget jobbar med hållbarhetsfrågor.

Erik Vestergaard från Dow Chemicals berättade hur företaget jobbar med hållbarhetsfrågor. Foto: Karin Warlin.

Laura Karlsson från NSVA berättade om hur rening av avloppsvatten går till.

Laura Karlsson från NSVA berättade om hur rening av avloppsvatten går till. Foto: Karin Warlin.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser