Annons
Fredagen den 21:e januari
1.3°C 10.1m/s
Dagens namn: Agnes, Agneta

Två gymnasieskolor blir en

Gymnasieskolan i Landskrona måste bli bättre på att ta tillvara på den specialkompetens som finns, anser nämndens ordförande Lisa Flinth (L) och framhåller NO-lärarnas engagemang inom miljö och marinbiologi, och förmedla detta till grundskolan.

Gymnasieskolan i Landskrona måste bli bättre på att ta tillvara på den specialkompetens som finns, anser nämndens ordförande Lisa Flinth (L) och framhåller som exempel NO-lärarnas engagemang inom miljö och marinbiologi, och förmedla detta till grundskolan.

Från och med höstterminen 2017 slås Allvar Gullstrandgymnasiet och Selma Lagerlöfsgymnasiet ihop till en gymnasieskola. Detta slog en enig utbildningsnämnd fast på onsdagen. Nu söker man en ny rektor samt en ny verksamhetschef som ska vara med på omstarten av gymnasieverksamheten. Klart är också att det blir förändringar i programutbudet.

Annons
 

Gymnasieskolorna i Landskrona har länge kämpat med låga elevantal då många unga Landskronabor väljer att studera i framför allt Helsingborg och Lund. Därför har en utredningsgrupp nu presenterat ett förslag på hur kommunen ska göra om gymnasieskolorna så att de blir mer attraktiva. För nämnden presenterades tre punkter.

I den första står att en omstart av gymnasieverksamheten i Landskrona ska göras. Vid omstart ska nuvarande skolenheter avvecklas och en ny skolenhet startas senast höstterminen 2017.
I punkt två ska förvaltningen ges i uppdrag att utreda förutsättningar för att driva Industritekniska programmet och Bygg- och Anläggningsprogrammet som gymnasieprogram från höstterminen 2017 och under den tredje punkten rekommenderades nämnden att fastställa programutbudet gällande höstterminen 2017 i enlighet med skrivelsen Nationella program inriktningar gymnasiet 2017-2018.
– Det är en mycket gedigen utredning och vi är alla mycket nöjda. Vi tror på detta och därför letar vi redan nu efter en verksamhetschef och en rektor till den nya skolan. Vi vill att de ska börja så fort som möjligt så att de är med och formar gymnasiet, säger utbildningsnämndens ordförande Lisa Flinth (L).

Beträffande programmen så kommer ekonomiprogrammet samt handelsprogrammet att stryckas. Dessutom kommer industriprogrammet och bygg- och anläggningsprogrammet att utredas och om dessa ska fortsätta eller inte.
– De som går där är ofta personer som inte vill pendla för att studera. Och dessa är vi måna om. Men eftersom det är så få sökanden så får vi undersöka om vi exempelvis kan kombinera gymnasieutbildningen med vuxenutbildning.

Mikael Persson är lärare på byggprogrammet och han ställer sig frågande till varför deras program skulle vara i farozonen.
– Landskrona har enligt statistik Skånes största ungdomsarbetslöshet och att då diskutera att lägga ner ett program där 80 procent av de som tog studenten förra sommaren fick jobb direkt, är för mig en gåta, säger han.
– Dessutom är det en hel del som söker till oss. I februari hade vi elva sökanden och det lär bli fler nu när det är omval. Det blir det varje år, säger Mikael Persson vidare och poängterar att programmet är något som även näringslivet vill ha.
– Våra elever har inga problem med APL-platser. (arbetsplatsförlagt lärande typ praktik) Tvärtom. Vi har betydligt fler förfrågningar på praktikanter än vad vi har elever. Det betyder att detta är en bransch som skriker efter folk. Istället för att lägga ner så borde man kanske försöka marknadsföra programmet bättre för att locka fler. Det lär ju behövas en hel del byggfolk i Landskrona med tanke på alla planer, säger Mikael Persson och tar ett exempel.
– I veckan pratade vi med Skanska i Malmö och de ville ha en som går i trean den sista månaden han går i skolan. Och på stående fot lovade de honom fast jobb om han bara skötte sig, säger läraren.

Att förändringarna kommer att revolutionera gymnasieskolan i stort tror inte Lisa Flinth.
– Idag väljer många elever skola efter den typen av elever som går där. När de väl valt skola så tittar de vad för program som finns där och väljer utifrån detta. Och dessa elever är svåra att fånga upp. Vi måste dock bli bättre på att ta tillvara på den specialkompetens en vi har i gymnasiet, exempelvis inom miljö och marinbiologi, och förmedla detta till grundskolan. Allt för att de som är intresserade ska välja Landskrona. Dessutom måste vi ta hand om alla de som inte vill pendla, avslutar Lisa Flinth.

En kommentar till "Två gymnasieskolor blir en"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Nya gymnasieskolan ska heta Öresundsgymnasiet

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser