Annons

Stena Fastigheter presenterade sig

En trio från Stena Fastigheter Malmö AB presenterade sig för lokal media i Landskrona.  Från vänster: Unni Sollbe, VD, Ola Svensson, fastighetschef och Cecilia Fredholm, chef kommunikation och social hållbarhet.

En trio från Stena Fastigheter Malmö AB presenterade sig för lokal media i Landskrona.
Från vänster: Unni Sollbe, VD, Ola Svensson, fastighetschef och Cecilia Fredholm, chef kommunikation och social hållbarhet.

Vid en presskonferens på Landskronahems huvudkontor på torsdagsförmiddagen presenterades köparen av Sandvången och Pilängen.  Stena Fastigheter Malmös VD Unni Sollbe hade tagit med sin fastighetschef samt sin kommunikationschef tillika ansvarig för social hållbarhet till mötet.
– Vi har lägenheter i Lomma, Lund och framför allt mycket i Malmö med 6300 lägenheter, inledde Unni Sollbe sin presentation.

Annons
 

– Vi är väldigt selektiva när vi går in och gör större affärer. Senast var det när vi övertog allmännyttan i Lomma 2009, sa hon och tillstod att blickar funnits riktade mot Landskrona om en större affär skulle uppenbara sig.

Unni Sollbe ser ljust på Landskronas framtid och menar att stadens utmärkta läge vid kusten, dess infrastruktur samt den handlingskraft som nu visas i kommunen gör att Stena Fastigheter Malmö vill var en del i detta.
– Vi vill vara delaktiga i Landskronas utveckling och blev väldigt glada att vi i slutändan blev utvalda.

Det som avgjorde valet av köpare från Landskronahems sida var det attraktiva budet på 1 miljard 15 miljoner kronor i kombination med att man nu får en strategiskt långsiktig samarbetspartner.
– Bolaget utsågs ifjol till Sveriges bästa hyresvärd, har god renommé och med väl genomförda arbete med att ta ett socialt ansvar, sa Helena Fremle, VD för Landskronahem och förklarade att det långsiktiga samarbetet enligt kontrakt, kommer att sträcka sig över minst tio år.

Unni Sollbe berättade kortfattat om hur Stena Fastigheter arbetar med social hållbarhet och beskrev att bolaget har 70 anställda men att man nu i sommar rekryterat 120 sommarjobbare bland ungdomar som bor i företagets lägenheter.
– Vi tror på att stärka de områdena långsiktigt som vi finns i. Vi köper för att äga och utveckla områdena tillsammans med hyresgästerna. Vi är väldigt peppade på att nu komma till Landskrona, poängterade Unni Sollbe och såg fram emot att få komma ut i områdena och presentera vad Stena Fastigheter står för och lyssna på vad hyresgästerna prioriterar.

Inga lyxrenoveringar att vänta
Några lyxrenoveringar som skulle öka hyrorna finns inte i planerna enligt VD:n, utan tanken är att fortsätta på den renoveringsplan som redan finns.
– Vi ser inga stora omtag utan en fortsatt god förvaltning av områdena. Det kommer att göras underhåll på något tak och ett stort antal fönster. En fortsättning av badrumsrenoveringarna sker också men mycket är redan gjort inne i lägenheterna, sa Unni Sollbe och menade att det sprids en del myter i debatten kring lyxrenoveringar som inte stämmer.
– Vi är bundna av hyreslagstiftning som alla andra. Vi arbetar med hyresgästföreningen på samma sätt som Landskronahem gör. Det finns inga andra vägar att gå.

Frågan är då hur långsiktigt Stena ser på affären.
Vi köpte Lindängen i Malmö 1980 och har det kvar.

När är miljarden hemräknad?
– Vi går in i affären för att vi tror på den och att den är långsiktig och att den ger en god avkastning på det sättet vi gör. Vi lever inte på att köpa och sälja. Vi lever på att äga. Även när vi köpte Lomma fanns avtal om att vi skulle äga länge. Det är alltså ingen problematik för oss att detta finns inskrivet i avtalet.

Kan det bli aktuellt att konvertera en del av beståndet till bostadsrätter?
– Nej, det finns inga sådana planer.

Kommer ni att gå in i Landskrona stadsutvecklings AB?
– Det är en diskussion som kommer att komma upp.

Hur ser ni på Landskrona Stadsutvecklings hyrespolicy?
– Vi kommer att tillämpa den.

Kan det bli aktuellt att utöka ert bestånd i Landskrona?
– Nej, inte i dagsläget.

Hur blir det för de som står uppsatt i bostadskön för att få lägenhet i Sandvången, får de ta med kötiden över till er?
– Vi har en diskussion kring kö. Vi jobbar med Boplats Syd. Vår ambition är att göra detta även nu i Landskrona. Det gäller att hitta en rimlig hantering.

Avslutningsvis hur garanteras framöver hyresgästernas insyn i privata Stenas planer och förehavanden?
– Vi går ut med löpande information till våra hyresgäster. Vi har nyhetsbrev fyra gånger årligen men har även gemensamma aktiviteter typ korvgrillning, loppisar med mera. Sen kommunicera vi naturligtvis fortlöpande vid behov.

 

En kommentar till "Stena Fastigheter presenterade sig"

  1. Pingback: Landskronadirekt 29. apr: Stena Fastigheter presenterade sig

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser