Konfirmander till häst

Konfirmander på hästryggen på väg till Ottarps kyrka. Foto: Privat
Konfirmander på hästryggen på väg till Ottarps kyrka. Foto: Privat
Konfirmander på hästryggen på väg till Ottarps kyrka. Foto: Privat
Konfirmander på hästryggen på väg till Ottarps kyrka.
Foto: Privat

I lördags var det dags för konfirmation i Ottarps kyrka för 13 konfirmander som valt att kombinera konfirmationsundervisningen med ridning på Viarps Kör- och Ridklubb i Landskrona.

Samarbetet mellan Svenska Kyrkan i Landskrona och Viarps Kör-och Ridklubb inleddes 2015 och under hösten började konfirmationsundervisningen Hästen och jag. Undervisningen har varit förlagd på ridklubbens anläggning i Viarp. Därutöver har konfirmanderna under påsklovet varit på läger i Norrköping på Skogslottens Ryttarförening samt i höstas varit på utflykt till Malmö museum och tittat på utställningen om flyktingmottagandet efter 2:a världskriget samt i S:t Johannes kyrka i Malmö som under en period hade nattöppet för flyktingar.
– Viarps nya lokaler har fungerat utmärkt till konfirmationsläsningen som har varit på lördagsförmiddagar en gång i månaden. Lunchen har ätits i cafeterian och därefter har det varit ridning och hästundervisning, säger Carina Brink, präst i Landskrona Församling.

Så var det i lördags äntligen dags för konfirmation. Dagen inleddes när ungdomarna , med Carina Brink i täten red till Ottarp. Efter ritten fortsatte konfirmationen i Ottarps kyrka. Konfirmationen avslutades under festliga former på Viarps ridanläggning i de relativt nyinvigda lokalerna, i andra lokaler och i konfirmandernas hem.
– Det har varit oerhört stimulerande och roligt att få inleda ett samarbete av det här slaget med Svenska Kyrkan och jag hoppas att vi kan fortsätta att utveckla det med en ny grupp till hösten, säger Susanne Johannesson Ridskolechef Viarps Kör- och Ridklubb..

– Jag blev jätteglad när jag fick höra om att det fanns en ”konfa-grupp” som skulle kombineras med ridning och hästar. Vi har haft ett roligt och lärorikt år här på Viarp. Jag hoppas att fler får chansen att kombinera sin konfirmation med det bästa som finns, hästar, avslutar Johanna Gustafsson som varit konfirmand under året som gått.

Till arkivet