Annons
Tisdagen den 7:e december
Dagens namn: Angela, Angelika

Besök på bröderna Eks bryggeri

Landskrona kan sedan i höstas stoltsera med ett  bryggeri som i mat- och dryckeskretsar redan gjort sig ett namn, Brekeriet.

Landskrona kan sedan i höstas stoltsera med ett bryggeri som i mat- och dryckeskretsar redan gjort sig ett namn, Brekeriet.

Det är något särskilt med de tre bröderna Ek från Annelöv. Efter att samtliga gått ut gymnasiet på Gullstrandskolan tog mellanbroder Christian en civilingenjörsexamen i kemiteknik vid Lunds tekniska högskola och var med stormsteg på väg att göra karriär inom livsmedelsindustrin. Då lockade lillebror André och storebror Fredrik med ölfestivalsbesök och kemisten var inte sen att själv börja låta det puttra lite hemma i köket. På den väggen är det.
– Det blev en del experimenterande hemma och brorsorna var inte sena på att komma och provsmaka, säger Christian Ek som på relativt kort tid kommit att bli något av en kultförklarad bryggmästare på Brekeriet, hantverksbryggeriet som sedan i höstas huserar i samma hus som Fröfabriken Creative Space vid Österleden.

Annons
 

“Och månen lyser så tyst och kall i natt och vi väntar på värmen från söder. Det var ingenting särskilt med oss, mer än att vi var tre bröder”, sjöng Ulf Lundell, där den ena brorsan drack pilsner på stranden och spelade gitarr.

Skillnaden mot sången är väl att bröderna Ek tycks ha en stark sammanhållning.
– Vi trivs verkligen att jobba tillsammans, säger Fredrik Ek som är äldst med sina 38 år och den som varit entreprenör längst i syskonskaran.
– Tillsammans började vi med en ölimportfirma 2010. Vi hade då varit i Köln och testat oss igenom 14 olika Kölsch och fastnat för en. Vi visste då inget om import men köpte upp oss på en pall som vi fick levererat hem. Chauffören lämpade av den på trottoarkanten, minns Fredrik Ek och ler snett.

Nu var det svårare att sälja den överjästa tyska ölen än vad man räknat med. Dessutom räckte det inte att bara ha en öl i portföljen när man skulle ut och sälja till pubar och restauranger.
Importfirman Brekeriet skulle utvecklas mot ett eget bryggeri och hösten 2012 hade den första batchen bryggts i Djurslöv i Staffanstorps kommun.

– Sedan starten har vi fokuserat på att jäsa alla våra öl med olika typer av vildjäst och bakterier vilket ger en rustik och smakrik öl. Detta är vi ensamma om att göra i Sverige, säger Christian Ek och visar upp sina senaste experiment där han jäser med frystorkade bär.

Brekeriet blev snabbt hippa. Ölhippsters runt om i världen, lät gärna skummet fastna i skägget och bryggarna i Djurslöv exporterade rent av sina öl ända till USA.
– Nu exporterar vi till 17 länder, främst till Norge och Danmark, säger André Ek och berättar att man efter att ha iordningställt ytorna i Weibulls gamla fröfabrik nu producerar fyra gånger så mycket öl per bryggd jämfört med innan flytten.
– Vi har redan producerat 42000 liter öl i Landskrona och vid årets slut hoppas vi vara uppe i 150000 liter.

Brekeriet har dock kvar sina lokaler i Djurslöv, åtminstone året ut.
– Vi jäser ölen med brettanomyches-jäst och andra vildjästsorter. Det kontaminerar hela lokalen. Så därför låter vi det ske i de gamla lokalerna, säger Christian Ek och förklarar att man kanske får bygga in ett hörn av lokalen i Landskrona om hela processen ska ske här.

Brekeriets ölsortiment finns på en del lokala restauranger men en comeback är på gång på Systembolaget.
– Vi har tidigare sålt våra öl på Systembolaget men slutade med det för cirka två år sedan när de ändrade sina leverantörsvillkor drastiskt. Den 2 maj är det dock åter dags för nylansering av ett av våra öl, Brillant, säger André Ek och berättar att det i sommar och till höst kommer att ske ytterligare släpp.

Från mellanbrorsans köksexperiment, till importfirma, microbryggeriet i Djurslöv, exportframgångar och nu ett hantverksbryggeri i Landskrona, vad är nästa steg?
– Vi har sökt om ett provsmakningstillstånd av egenproducerad råvara, avslöjar Fredrik Ek när Landskrona Direkt ställer frågan. Han berättar om planerna som finns för den tomma ytan på andra sidan nätstaketet.
– Vi hoppas kunna ha något klart till i sommar. Det handlar om att kunna utskänka smakprover utan att behöva ha någon matservering men först tänkte vi hålla ledigt i juni, avslutar han.

Bryggmästare Christian Ek testar jäsa med frystorkade bär.

Bryggmästare Christian Ek testar jäsa med frystorkade bär.

Säljchef Fredrik Ek har styr på firmans papper och den som drivit företag längst av bröderna.

Säljchef Fredrik Ek har styr på firmans papper och den som drivit företag längst av bröderna.

André Ek har en bakgrund som ljudtekniker men har nu sadlat om har hand om produktionen på Brekeriet.

André Ek har en bakgrund som ljudtekniker men har nu sadlat om har hand om produktionen på Brekeriet.

Tre bröder som sätter Landskrona på ölkartan. Öl som passar utmärkt vid fine-dinning.

Tre bröder som sätter Landskrona på ölkartan.
Öl som passar utmärkt vid fine-dinning.

 

En kommentar till "Besök på bröderna Eks bryggeri"

  1. Pingback: Lokalpressen på besök – Brekeriet Beer AB

Annons
Annonser






















Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser