Minihotell öppnar i centrum

Tommy Persson lägger en sista varsam hand över inredningen på sitt nya hotell.
Tommy Persson lägger en sista varsam hand över inredningen på sitt nya hotell.
Tommy Persson lägger en sista varsam hand över inredningen på sitt  nya hotell.
Tommy Persson lägger en sista varsam hand över inredningen på sitt nya hotell.

Har du hört talas om Sveriges minsta hotell, Hôtel Gruyère? Inte det? Inte ens om vi säger att det ligger i Landskrona? Det är kanske inte så konstigt. Det är stadens senaste aktör på hotellmarknaden och faktum är att idag, den 15 april, är första dagen som hotellet får ta emot gäster.

När Vår i Landskrona går av stapeln imorgon, lördag, har du chansen att ta en titt på  Hôtel Gruyère, som ligger på våningen över Smakfullt på Drottninggatan. Det helt nya hotellet har bara fyra rum och åtta bäddar, vilket enligt ägaren, Tommy Persson, med all säkerhet är det minsta hotellet i landet.
– Jag har googlat. Det enda jag hittade var att någon turistbyrå hyrde ut en koja i ett träd någonstans men det kan ju knappast räknas som ett hotell, säger han och skrattar.

Idag är det inte mycket som visar att det är ett hotell ovanför delikatessbutiken rakt över gatan till Citygross parkering. Men om Tommy Persson får som han vill så blir det ändring på den saken.
– Jag var tvungen att söka nytt bygglov. Men det kommer.  Jag  vill måla skyltar direkt på väggen så som man gjorde förr.  

Runt hörnan sitter dock en skylt och på den finns, förutom hotellnamnet, fyra stjärnor.
– Jag säger att det är fyra rum, säger Tommy Persson och skrattar innan han bjuder på en rundtur.

Det är smakfullt (om uttrycket tillåts) inrett och gammalt blandas med nytt. Att han är en hantverkare som är mån om det gamla syns tydligt i detaljerna. Exempelvis där han låtit gamla ytterväggar vara kvar eller kranarna på toaletterna som behållits.
– Samtidigt måste man inse att man bygger i nutid. Det ska vara modernt och fräscht.

Fakta: Gruyère är en hårdost liknande Emmentaler, med förhållandevis kraftig smak, som tillverkas i Schweiz och Frankrike. Namnet kommer ursprungligen från regionen Gruyère som ligger i kantonen Fribourg i Schweiz. Gruyère tillverkas av opastöriserad mjölk och har tät eller finpipig textur.
Källa: Wikipedia
För den nyfikne finns det tillfälle att ta en titt på hotellet imorgon.
– Man kanske har kompisar eller släkt som brukar hälsa på i stan. Då är detta ett bra alternativ till övernattning. Vi kommer att kunna servera mat från butiken på bottenplan och dessutom erbjuda en rejäl frukostbuffé i Trädgårdscaféet en halv minuts promenad bort.

Tommy Persson hoppas att kunna ta emot de första gästerna redan denna månad.
– Vi har faktiskt tillstånd att ta emot gäster från och med idag. Men vi har valt att ta det lite lugnt och först visa upp det för allmänheten. Men jag räknar med att de första övernattningsgästerna kommer redan i april.

Nu när allt börjar bli klart så blickar Tommy Persson redan mot nästa projekt. Han är en man som vill ha något att göra. Hela tiden.
– Jag ska öppna en antikaffär en bit bort på Prästgatan och tanken är att jag ska slå upp portarna där om en månad. Sedan ska jag lugna ner mig och ägna mig åt den.

På frågan om han verkligen kan ha ett jobb som innebär att sitta i en butik svarar han med ett snett leende.
– Njaaee… Vi har ju ett litet hus inne på Ven och där har jag stora planer. Men min fru har sagt att jag inte får göra nått på tre år. Så vi får väl se vad som händer om ett år, avslutar Tommy Persson.

Lördagen den 16 april är det öppet hus på mellan kl.13.00 – 15.00.

Tommy Persson öppnar landets minsta hotell i Landskrona, Hôtel Gruyère.
Tommy Persson öppnar landets minsta hotell i Landskrona, Hôtel Gruyère.

 

 

Till arkivet