Stadens främsta idrottare slutar

Josefine Olsson och Jenny Engdahl har länge varit ett strävsamt par som utövare och tränare. Nu blir de snart tränar- och domarkollegor.
Josefine Olsson och Jenny Engdahl har länge varit ett strävsamt par som utövare och tränare. Nu blir de snart tränar- och domarkollegor.
Josefine Olsson och Jenny Engdahl har länge varit ett strävsamt par som utövare och tränare. Nu blir de snart tränar- och domarkollegor.
Josefine Olsson och Jenny Engdahl har länge varit ett strävsamt par som utövare och tränare. Nu blir de snart tränar- och domarkollegor.

Tidigare idag skrev vi om Josefine Olssons framgångar då hon i helgen vann RG-star i Örnsköldsvik. Därför kommer det nästan som en chock när redaktionen nås av beskedet att det var hennes sista tävling i karriären och att hon nu ska genomgå en tuff ryggoperation.

Landskrona Direkt har genom åren skrivit ett otal artiklar om Josefine Olssons framfart på gymnastikgolven runt om i världen. Det är ingen överdrift att påstå att hon idag är Landskronas mest framgångsrika idrottsutövare. Senast i morse skrev vi om hennes SM-framgångar i helgen. Vad vi inte visste då var att tävlingen var hennes sista i karriären.
– Jag lider av skolios vilket är ett tillstånd då ryggraden är krökt åt sidan, och roterad tredimensionellt. Det är en sjudom som jag haft sedan jag var liten och nu går det inte längre. Jag måste opereras, säger hon till Landskrona Direkt.
– De kommer att steloperera praktiskt taget hela ryggraden vilket innebär att jag inte kommer att kunna tävla mer.

Beslutet togs så sent som för några veckor sedan.
– Jag vet ju att denna dagen skulle komma förr eller senare. Och eftersom min läkare snart ska gå i pension så tyckte vi att det var dags nu.

För att vara så ung så har hon upplevt mycket som gymnast.
– Det är svårt att lyfta fram enskilda händelser men mitt kägelprogram i VM är förmodligen det bästa jag gjort. Så det minns jag med glädje. Men jag vill även lyfta fram helgens tävling. Det stödet jag kände från läktarna då visste inga gränser. Det var oerhört stort och känslosamt, säger Josefine Olsson.

Den nu 18-åriga tjejen började med rytmisk gymnastik som 6-åring och efter operationen och rehabträningen så kommer hon att fortsätta som tränare.
– Jag har redan bestämt att jag ska träna tjejer i 10-13 årsåldern och jag funderar även på att utbilda mig till domare, säger hon och låter inte allt för nedstämd trots allt.
– Eftersom jag haft sjukdomen så länge så kommer det inte som en överraskning.  Och gymnastiken har gjort att jag kunnat vänta tills nu med operation. Faktum är att jag egentligen skulle behöva opereras för flera år sedan men all träning, framför allt av bål och rygg har gjort att jag har kunnat fortsätta att tävla.

Att Josefine nu slutar tävla berör många och hyllningarna har inte låtit vänta på sig. Hennes facebooksida är full av hyllningar och lyckönskningar. Även på  Rhythmic Gymnastics Sweden, en samlingssida på Facebook för rytmisk gymnastik hyllas Landskronatjejen.
– Jossan kommer vara saknad i det svenska landslaget både som en enorm inspiration för övriga gymnaster med sitt enorma träningstempo, sitt skarpa huvud och den mognad som hon har trots sin unga ålder, skriver dom men väljer också att se ljust på framtiden.
­– Vi kan vara ledsna att vi förlorat en svensk mästarinna men väljer istället att vara glada för att vi troligtvis samtidigt har vunnit en tränare som ska få fram nya svenska mästarinnor. Och (håll i hatten nu alla träningskompisar) en domare som ska bidra till att utveckla svensk RG i framtiden. Josefine – du är hjärtligt välkommen till oss på andra sidan av svensk RG och stort lycka till på onsdag. Kramar från hela RG-Sverige!

Endast 18 år gammal tvingas Josefin Olsson avbryta sin karriär som rytmisk gymnast. Foto: Leo Erdfelt
Endast 18 år gammal tvingas Josefin Olsson avbryta sin karriär som rytmisk gymnast. Foto: Leo Erdfelt

 

 

Till arkivet