130 parkeringsplatser på Rådhustorget

Först att parkera på Rådhustorget var Anders Olsson som skulle till frisören.
Först att parkera på Rådhustorget var Anders Olsson som skulle till frisören.
Först att parkera på Rådhustorget var Anders Olsson som skulle till frisören.
Först att parkera på Rådhustorget var Anders Olsson som skulle till frisören.

Klagomålen på för få parkeringsplaster i centrum har tilltagit sedan ett flertal stängts av, bland annat på grund av nybyggnation. Dessutom väntar ett flertal parkeringar på att stängas ner, exempelvis på den före detta flickskoletomten där det ska göras arkeologiska undersökningar. Därför har kommunen beslutet att från och med idag tillåta tvåtimmarsparkering för 130 bilar på Rådhustorget.

En av stadens största parkeringar, den på Saluhallstorget är idag obrukbar. Dessutom lär det finnas få eller inga platser inom kort på den gamla flickskoletomten. Detta i kombination med att Järnvägsgatan i centrum är avstängd har gjort att klagomålen beträffande bristen på parkeringsplatser har haglat. Därför kommer man från och med idag att kunna parkera på Rådhustorget, eller i alla fall på en del av detta.
– Vi vill inte att bilarna ska stå upp till träden men annars är det fritt fram, säger Britt-Marie Persson på teknik- och serviceförvaltningen.

Tanken var först att parkeringen på kasernplan skulle byggas ut men efter Konstrundan i helgen kunde de ansvariga på kommunen konstatera att det inte var tillräckligt dränerat under gruset.
– Det hade blivit alldeles för lerigt.

En som gläds åt beskedet om parkering på Rådhustorget är Patrik Holmberg, krögare på Restaurang Fellini.
– Jag har länge hävdat att det hade varit perfekt med en parkering på torget. Se bara hur bra det funkar i Lund. Så fort torghandeln är över så förvandlas Mårtenstorget till parkeringsplats, och vips så är problemet löst, säger krögaren.

Inkörsel sker från Storgatan intill Rådhuset och redan på fredagsmorgonen parkerade Anders Olsson för ett besök hos en av de många frisörerna.
– Det är prefekt. Lite lustigt dock att man måste hämta ett P-tillstånd på stadshuset, och när man ska parkera där så kostar det, säger han och skyndar mot Stora Norregatan.

P-tillstånd hämtas i receptionen på stadshuset alternativt på Restaurang Fellini.
– Dom har tryckt upp 200 tillstånd än så länge. Dom lär väl räcka över helgen. Hur det blir sedan vet jag inte, avslutar Patrik Holmberg.

Till arkivet