Annons

Altartavla på tillfällig utflykt

I början av renoveringen av Sofia Albertina monterades  altartavla ned och forslades bort för förvaring på säker plats. Foto. Sayed Khatib.

I början av renoveringen av Sofia Albertina monterades
altartavla ned och forslades bort för förvaring på säker plats. Foto. Sayed Khatib.

Nu ska Sofia Albertinas altartavla ut och resa igen. Denna gång dock inte så långt som till USA, dit den var utlånad 2011.  På torsdag kommer altartavla att monteras upp i Landskrona församlingshem.

Annons
 

Sofia Albertina renoveras under hela 2016. I början av renoveringen monterades kyrkans altartavla ned och forslades bort för förvaring på säker plats. Ett transportföretag med bland annat konsttransporter som specialitet stod för nedmontering. Samma företag ansvarar nu även för installationen av tavlan i församlingshemmets foajé. Arbetet beräknas ta en halv dag.
Bland annat ska ett larm installeras och ett litet staket monteras upp framför den värdefulla målningen.

Altartavlan med motivet ”Christus consolator” är målad av den kände danske konstnären och professorn Carl Bloch och donerad till kyrkan av grosshandlare C.F. Neess och hans maka i samband med en genomgripande inre renovering av kyrkan åren 1883-1884.

År 2010 lånades tavlan ut till Museum of Art på Brigham Young University i Utah i USA. Museet hade under 2011 en stor konstutställning med Carl Blochs tavlor.

”Christus consolator” är målad av Carl Bloch. Foto: Sayed Khatib

”Christus consolator” är målad av Carl Bloch.
Foto: Sayed Khatib

En kommentar till "Altartavla på tillfällig utflykt"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Altartavlan på plats i församlingshemmet

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser