Annons

Svart på Vitt vilka som antogs

Mia Widell har just burit fram tre konstverk till Svart på Vitt juryn bestående av Inga Björstedt, Thomas Kjellgren och Per Rossling.

Mia Widell har just burit fram konstverk till Svart på Vitt juryn bestående av Inga Björstedt, Thomas Kjellgren och Per Rossling.

Styrelsen för Landskrona konstförening är vältränade inför stundande konstrundor i Skåne.
Den gångna helgen ägnade dessa nämligen åt en genomgång av nära nog 500 svartvita konstverk.

Annons
 

Svart på Vitt är idag Sveriges äldsta och största rikstäckande samt återkommande jurybedömda teckningsutställning. Teckningstriennalen arrangerades första gången 1971 i Landskrona. I år är det därmed dags för den 16:e upplagan som kommer att visas i konsthallen efter konstrundan samlingsutställning haft sin period.

Landskrona Direkt gästade föreningen mitt i det digra arbetet med att utse årets utställare.
Den välkomponerade och minst sagt kunniga juryn bestående av konstkritikern Thomas Kjellgren, konstnären Inga Björstedt och art directorn Per Rossling visade sig vara ett tufft nålsöga att passera. Anonymt skulle 475 kopior av verk från 163 konstnärer granskas in i minsta detalj.
– Kontakta konstnären. Visst skimrar det av en svag ton rött i läpparna på denna bilden, hördes det från jurybordet varpå konstföreningens ordförande Mia Widell fick i uppgift att omedelbart ringa upp konstnären för att höra om så var fallet även på originalet.
– Jo, där är lite rött i bilden, blev svaret och konstnären fick därmed finna just det verket refuserat.

Efter en lång arbetsdag kunde slutligen 119 antagna verk i blyerts, kol, krita, tusch, tråd, akvarell med flera tekniker noteras som antagna. 47 konstnärer, varav 31 kvinnor och 16 män sprida över hela landet antogs.
– Det var ovanligt många från Landskrona som ansökte men samtidigt kul att vi fått fäste i hela landet. Det är dessutom många nya namn och det är förstås roligt, sa Mia Widell som även gladdes åt den stora spännvidden.
– Det är egentligen bara serieteckningar som jag önskat att det fanns mer av,  samt möjligtvis då också grafik i original, det vill säga att upplagan endast är 1/1.

Det var en trött men samtidigt mycket nöjd jury som kunde sträcka armarna i luften efter avslutat arbete.
– Bredden, och inte minst kvalitén är mycket hög. Dessutom var vi i juryn väldigt överens, bedyrade juryns ordförande Thomas Kjellgren som senast syntes i Landskrona i samband med att han invigde den stora Miro-utställningen på museet i höstas.
– Jag imponeras av konstlivet i Landskrona.

En kommentar till "Svart på Vitt vilka som antogs"

  1. Pingback: Svart på Vitt med utställare | Landskrona konstförening

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser