Artister firar påsk

Mikael Jepson. Foto: Carlos Delolmo
Mikael Jepson. Foto: Carlos Delolmo
Mikael Jepson. Foto: Carlos Delolmo
Mikael Jepson. Foto: Carlos Delolmo

Tre kända musiker, alla med en anknytning till Glumslöv. Hur firar de påsk och vilka är de egentligen?
I en text signerad av Lennart Pettersson får läsa om deras väg till de stora scenerna och om hur deras liv ser ut idag.

Mikael Jepson är känd som gitarrist i glamrockbandet The Ark. Han bor tillsammans med sin fru och sina barn i Glumslöv sedan fyra år tillbaka. Han firar påsken lugnt och skönt tillsammans med familj och vänner och de målar alltid ägg. Påsken är en tradition och hans ledord för denna helg är att de firar den ”away from keyboard”.

Mikaels musikintresse väcktes vid 14-15 års åldern och hans pappa köpte då en gitarr till honom.
Han hittade snabbt likasinnade och flyttade så småningom till ett hus i Växjö från orten Rottne i Småland. Där bodde han tillsammans med Ola Salo och de andra medlemmarna som 1991 bildade The Ark. De delade på hyra och mat och arbetade dygnet runt eftersom de satsade allt på musiken.

1996 bildade The Ark ett litet skivbolag och flyttade till Malmö. Här producerade de sin första skiva, en EP. Mikael har fortfarande kvar ett exemplar av EP:n som sägs vara en ”raritet” idag. Bandet satsade dygnets alla timmar på att producera musik och fixa spelningar. Första singeln som kom ut var ”Let your body decide” men det var först när de blev förband till Kent som bandet blev känt och omtalat.

Fortfarande var bristen på pengar det största problemet. Mikael berättar att han en gång var på arbetsförmedlingen för att söka jobb. Då såg han The Arks musikvideo TV:n och tänkte: Ska jag verkligen sitta här? Han ringde managern som sa att han skulle sätta in 10 000 kronor på hans konto. Managern sa även att han skulle säga till arbetsförmedlingen att han inte kommer tillbaks.

I slutet av bandets karriär fick barnen följa med på turnéer och det fanns emellanåt barnvagnar på scenen. Bandet upplöstes 2011. Mikael berättar att alla beslut fattades i demokratisk anda. Allt från mat och hyreskostnader till bandets bildande, upplösning med mera.

Numera är Mikael producent och låtskrivare till sig själv och andra artister. Han har nyligen haft två egna skivreleaser. Han har dessutom en mängd andra aktiviteter och uppdrag. Mikael arbetar bland annat med vinimport och han har en egen design
på biblioteksinredningar: ”Designed by Jepson”.

Björn Strid. Foto: Hannah Verbeuren Photography.
Björn Strid. Foto: Hannah Verbeuren Photography.

Björn Strid är sångare i death metal bandet Soilwork och född och uppvuxen i Glumslöv.
Efter ett antal år i Helsingborg och även några år utomlands i Japan och Phoenix USA har han nu landat i sin barndomsstad Landskrona.

Påsken firas tillsammans med familjen och han ser sig själv som ”nyfiken ateist”. Han kände dock alltid att hans mormor, som han hade en väldigt nära relation med, hade ett hälsosamt förhållande till Gud. Han är av uppfattningen att det är upp till
var och en att hitta sitt ”kall”. Själv är Björn avvaktande, men betonar medmänsklighet och att han får sin inre styrka från musiken.

Björn är heltidsarbetande musiker sedan 2003 och började som sångare i Soilwork 1996. Intresset för musik väcktes i ung ålder, redan när han var fyra-fem år. Den första låt han sjöng in var ”Änglahund” av Hasse Andersson. 1985 köpte han en
kassett på Milstolpen i Glumslöv med bandet ”Iron Maiden” (ett brittiskt heavy metal bandsom bildades 1975). Detta förändrade hans syn på musik. Han upptäckte hårdrocken på riktigt. Sin första gitarr fick Björn i konfirmationspresent när
han var 14 år.

Bandet Soilwork bildades 1996 och grunden till bandet lades från början av Björn Strid och kompisar från Glumslöv. Medlemsbyten har skett under åren, men bandet har aldrig riktigt stannat av, utan fortsätter vara aktivt. Det består idag av sex medlemmar. Soilwork har hittills gett ut tio skivor och det senaste skivsläppet skedde i september 2015.
Bandet har många lyssnare på Spotify och sociala medier med cirka 400 000 följare.

Björn var även med och bildade bandet The Night Flight Orchestra 2009. De har gett ut två skivor med bland annat rockballaden Green Hills of Glumslöv. Låten släpptes 2012 när Glumslöv fyllde 1200 år.

Musiklivet och engagemanget innebär resor och turnéer över hela världen. På en världsatlas som finns uppsatt på väggen sitter knappnålar för var konserterna ägt rum. Kartan är täckt med nålar och det är inte många platser där bandet inte uppträtt.
Ett nytt resmål för 2016 är Nya Zeeland där nästa konsert äger rum. Den kommande turnén innebär även spelningar i Australien, Japan och Korea.

Soilwork har blivit inbokade att spela på Le Bataclan i Paris i januari 2017, den konsertlokal där massakern utspelade sig i november 2015 då bandet Eagles of Death Metal spelade. Björn påpekar att man får aldrig vika undan för terrorister, utan värna om medmänsklighet, gemenskap och visa vägen i den mån man kan. Resan måste fortsätta.

Peter Wildoer. Foto: UDIO Media
Peter Wildoer. Foto: UDIO Media

Peter Wildoer, som är en av världens fem främsta trummisar, bor sedan elva år med sin familj i Glumslöv. Sonen Leon är med i en av kyrkans många körer, Körallerna.

Peters pappa kommer från Tyskland och släkten är katoliker. Det var i Tyskland barndomens påskfirande ägde rum och ett starkt minne är att på långfredagen åt man inte kött. När familjen är i Tyskland går de ofta på konsert i kyrkan. Peter tycker att familjegemenskapen är det viktigaste under påsken. Det är viktigt att kunna umgås och prata med varandra och ägna sig åt ”tid till eftertanke”.

Peter arbetar som musik- och mattelärare på Mega Musik gymnasieskola i Helsingborg. Han sitter dessutom med i styrelsen för skolan och läser in behörighetsexamen för mattelärare. Parallellt med detta ägnar han sin tid åt sitt stora musikintresse
och bandet ”Darkane”. Musikintresset har han haft sedan han var fem år. Då köpte hans mormor ett trumset till honom.

Innan Darkane startade han 1989 bandet ”Zaninez”. De började spela metal 1990 och bytte då namn till ”Agretator”. Metal var då helt nytt och de var sannolikt bland de första i Sverige med detta sound. Denna nya musikstil utvecklade han tillsammans
med Christofer Malmström som varit hans partner alla år. Darkane består av fem medlemmar.
Alla har ”vanliga” jobb med musiken som sitt stora intresse. De ger ut en skiva ungefär vart tredje år och har gjort välbesökta turnéer i bland annat USA och Europa. Nästa skivrelease kommer under året.

Bandet har många lyssnare på Spotify och sociala medier, cirka 40 000, och skaran växer hela tiden. Utöver egna spelningar håller Peter föredrag både i Sverige och utomlands. Han undervisar även i trummor privat. Bandets musikstudio finns i Helsingborg där de inrett en tom lokal på 140 kvadratmeter med all tänkbar modern teknik, specialbyggda väggar och tak.

Text: Lennart Pettersson

 

Till arkivet