Ödesmöte för åttioåriga FLIS

Bibbi Andersson hoppas att någon är beredd att ta över ordförandeklubban i FLIS.
Bibbi Andersson hoppas att någon är beredd att ta över ordförandeklubban i FLIS.
Bibbi Andersson hoppas att någon är beredd att ta över ordförandeklubban i FLIS.
Bibbi Andersson hoppas att någon är beredd att ta över ordförandeklubban i FLIS.

Ikväll är det Årsmöte för FLIS (Föreningen Landskroniter i Stockholm). Det kan också betyda att det är sista mötet i föreningen, som firade sitt 80-årsjubileum 2014.

Tillströmningen av unga medlemmar har gradvis minskat de senaste åren och föreningen består just nu mest av pensionärer med några få unga undantag. Men det tycks som det nationella problemet  med föreningsanslutning bland unga människor också slagit mot en ”hembygdsförening” som FLIS. Medlemsantalet är nu nere i 24 betalande. Sedan senaste årsmötet i mars förra året har det inte gått att uppbåda en ordförande. Ingen i den senaste valda styrelsen känner sig beredd att axla rollen som ordförande och aktiviteten i föreningen har varit låg sedan senaste ordförande, Bibbi Andersson, lämnade posten.
-Jag hoppas att vi under årsmötet kan komma på ett sätt att åtminstone bevara föreningen på sparlåga, men om det inte går så får vi inse att samhället idag inte ser ut som för åttio år sedan och finna oss i att föreningslivet idag inte ser ut som då. Jag tycker det skulle vara väldigt trist om föreningen försvinner, säger Bibbi Andersson.

En av föreningens äldsta medlemmar, Majken Ivarsson, drygt 90 år säger:
-Så är det nuförtiden. Ingen ungdom kommer mer. Det är jobb, jobb och träning som gäller numera.

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg  har kallat föreningen ”Landskronas Ambassad i Stockholm” och har gästat FLIS ett antal gånger, men nu kan det dessvärre vara dags att stänga och låsa. Medlemmarnas röst ikväll avgör.
Landskrona Direkt återkommer med mer information imorgon.

 

 

Till arkivet