Annons

Doldis ska leda Socialdemokraterna

Conny Lavin är nyvald ordförande för Socialdemokraterna i Landskrona.

Conny Lavin är nyvald ordförande för Socialdemokraterna i Landskrona.

Conny Lavin var endast fem år gammal när hans företrädare på posten, Anders Karlsson, första gången greppade ordförandeklubban för Socialdemokraterna i Landskrona.

Annons
 

Nu 24 år senare, ska Conny Lavin skolas in arbetet att leda Landskronas största parti.
– Det föll sig naturligt att jag avböjde omval. Det är viktigt att Conny nu får tid på sig att sätta sig in i arbetet inför valet 2018. Det är ett tufft arbete att leda partiet i en valrörelse, säger Anders Karlsson.

Conny Lavin, 29 år, valdes igår kväll till ny ordförande för Socialdemokraterna i Landskrona.
– Det är känns både hedrande och spännande att få ett så tungt och viktigt uppdrag, säger han som sedan 2014 sitter som ersättare i både i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för Socialdemokraterna.

– Vi är kommunens största parti och har en stark ställning i Landskrona, även om partiet för stunden sitter i opposition, fortsätter Conny Lavin.
– De kommande åren måste allt fokus vara på att öka partiets förtroende för att vinna valet 2018 och få fler människor att bli medlemmar och vara med i arbetet att utveckla vår vackra stad.

Ser du dig själv som en doldis i rörelsen?
– Inte i rörelsen, men kanske på sätt och vis i partiet. Under mina tre första år som medlem så handlade mitt liv mest om jobb, pendling och uppdrag i arbetarrörelsens andra gren; den fackliga. Det är först nu under det senaste året när jag blivit egenföretagare i Häljarp och inte är fackligt aktiv längre som jag har kunnat ta mer plats och lägga mer tid på den politiska arenan.

Vad tror du fick valberedningen att gå fram med ditt namn?
– Jag antar att det är för att jag anses ha alla de egenskaper och förutsättningar som krävs för att axla manteln efter Anders. Sen tror jag inte att det var till min nackdel att jag är relativt ung.

Vad fick dig att tacka ja?
– Att bli föreslagen till ett sådant hedersuppdrag inom partiet är få förunnat. Så fort jag kände mig klar över att jag har det som krävs, vad jag vill åstadkomma och att livspusslet i övrigt går ihop så har jag inte haft några tvivel alls.

Anders Karlsson satt ordförande i nästan ett kvarts sekel hur går dina tankar kring detta?
– Inte mer än att jag är full av beundran för Anders och hans gärning inom partiet. Att sitta som ordförande i 24 år utan att någonsin tappa den ideologiska glöden eller lojaliteten till partiet är djupt imponerande.

Vilka blir de avgörande frågorna lokalt i valet 2018?
– För oss är kampen mot arbetslösheten och ojämlikheten överordnad allt annat. En arbetslöshet på 15% är djupt ovärdig för en stad med Landskronas potential. Treklövern och deras stödparti SD har inte kunnat formulera en lösning på de här problemen under de senaste 10 åren, jag har mycket svårt att se att det plötsligt skulle hända innan valet 2018.

Anders Karlsson lyckönskar Conny Lavin och överlämnar samtidigt ordförandeklubban i Landskrona Arbetarekommun. Anders Karlsson lyckönskar Conny Lavin och överlämnar samtidigt ordförandeklubban i Landskrona Arbetarekommun. Socialdemokraterna i Landskrona bildades 1894 och är landets äldsta arbetarekommun. Sedan 1928 har partiet haft fyra ordförande. Anders Karlsson 1992-2016 Bo Nilsson 1978-1992 Hugo Bengtsson 1959-1978 Karl J Nilsson 1928-1958 
Vad är det första du kommer att göra/ta tag i som ordförande?

– Först och främst vill jag besöka alla S-föreningar för att samtala med medlemmarna och lära känna hela organisationen från grunden. Sen skulle jag gärna vilja se en aktiv och självgående SSU-förening som kan trygga partiets återväxt, jag ska göra vad jag kan för att underlätta och stödja en nystart för SSU Kamraten. Beträffande det rent organisatoriska så ser jag återväxten inom partiet som grundbulten för att kunna uppfylla våra mål och visioner på kort och lång sikt.

Efter 24 år var det alltså dags för Anders Karlsson att avböja omval som ordförande.
– Det har varit en omvälvande men inspirerande tid att få vara ordförande för Socialdemokraterna i Landskrona under så många år, säger Anders Karlsson som dessutom hunnit med 16 år i riksdagen.
– Det känns som sagt helt naturligt att lämna över till nya krafter och Conny är en man som har visat prov på en ideologisk kompass och en retorisk fallenhet i både tal och skrift. Socialdemokratin är med honom och den nya styrelsen i goda händer, poängterar Anders Karlsson.

Conny Lavin driver till vardags en spelbutik i Häljarp nu ska ha dessutom leda stadens Socialdemokrater.
Den blott femte ordföranden på 88 år.

Anders Karlsson slutar inte med politik men lämnar nu över till yngre krafter i partiet.

Anders Karlsson slutar inte med politik men lämnar nu över till yngre krafter i partiet.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser