Annons

Bygget av IES påbörjat

Torkild Strandberg, Per Åke Isacsson, Barbara Bergström och Per Berggren tog på fredagen det första symboliska spadtaget för nybygget av en grundskola i Borstahusen.

Torkild Strandberg, Per Åke Isacsson, Barbara Bergström och Per Berggren tog på fredagen det första symboliska spadtaget för nybygget av en grundskola i Borstahusen.

På fredagen togs det första spadtaget på Internationella engelska Skolan i Norra Borstahusen. På plats var skolans grundare Barbara Bergström och Per Berggren, VD för Hemsö vilka äger fastigheten som ska byggas samt Per Åke Isacsson, VD för Thage som ska bygga skolan och den idrottshall som kommer att ligga intill skolbyggnaden.

Annons
 

Ett trettiotal personer var samlade i korsningen Kalkungsgatan och Löpargatan på fredagen. Anledningen var att det första ceremoniella spadtaget till Internationella engelska Skolan skulle tas. Innan spadtaget hölls dock tal och först att ta till orda var Per Berggren, VD för Hemsö.
– Det som skiljer sig mellan att bygga skolor och andra byggnader är att man inte ritar en skola. Man skapar, och därför är detta projekt extra roligt, sa han innan kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) tog över.
– En del är rädda för att IES startar en skola i Landskrona men jag är glad. Betygen har höjts i Landskrona med 25 procent de senaste åren och nu får vi alltså hit den skola som har bäst betyg i landet. Jag ser dom såväl som konkurrenter som kompanjoner och det känns inspirerande.

Efter Torkild Strandbergs tal tog Barbara Bergström till orda och det gick inte att ta miste på hennes glädje att skolan nu börjar byggas.
Vi har arbetat med detta under 5-6 år och nu händer det. Jag får fjärilar i magen när jag tänker på att vi ska skapa ett fundament för 100-tals skolungdomar. I vår skola får eleverna, förutom kunskap, också självförtroende. Jag kanske sticker ut hakan när jag säger att föräldrarna till barnen som går i vår skola inte behöver vara oroliga. Hos oss lär man sig vad disciplin är och eleverna som kommer från IES är redo för att leva i ett civiliserat samhälle, sade hon.

Sist att tala innan spadtaget togs var Per Åke Isacsson, VD för Thage.
– Vi ska bygga en robust skola efter beprövade metoder och skolan ska ha hög säkerhet, såväl för elever som anställda. Nu kör vi alltså igång och jag hoppas att alla är tillbaka sommaren 2017 då det är dags att klippa band.

Därefter tog de fyra som talat ett plikttroget spadtag innan följet begav sig iväg för att äta lunch.

, friskolekoncernen

Barbara Bergström i samspråk med Landskrona Direkts Kary Persson. Barbara växte upp i USA och kom 1968 till Sverige, där hon verkade i flera år som lärare i naturorienterande ämnen (NO) inom grundskolan. Hon upplevde den svenska skolsituationen som påfrestande med bristande disciplin och studiero och med brist på ledarskap. 1993 beslöt hon sig för att starta en egen friskola med internationell, engelskspråkig inriktning i Enskede, Internationella Engelska Skolan. 2012 sålde hon, friskolekoncernen och tjänade därmed det året mest i Sverige. Idag består koncernen av 28 friskolor, ett gymnasium samt en skola i USA. Onödigt vetande i sammanhanget – Barbara dricker inte kaffe.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser