Snålblåst kring Ulkavallen

Vändkorsen kommer att snurra saktare på Ulkavallen i år. BBK får flytta sina inledande matcher till idrottsplatsen då mycket är en byggröra i Borstahusen idag.
Vändkorsen kommer att snurra saktare på Ulkavallen i år. BBK får flytta sina inledande matcher till idrottsplatsen då mycket är en byggröra i Borstahusen idag.
Vändkorsen kommer att snurra saktare på Ulkavallen i år. BBK får flytta sina inledande matcher till idrottsplatsen då mycket är en byggröra i Borstahusen idag.
Vändkorsen kommer att snurra saktare på Ulkavallen i år. BBK får flytta sina inledande matcher till idrottsplatsen då mycket är en byggröra i Borstahusen idag. Klubben känner sig också styvmoderligt behandlade av kommunen.

Fotbollssäsongen närmar sig med stormsteg och klubbarna ser fram emot att snart få träna på gräs.
För Borstahusens BK är det dock värre. Byggnationen av Internationella Engelska Skolan ställer till det för klubben.
Faktum är att det finns dom i BBK som känner sig grundlurade.

Sven Nilsson är sekreterare i Borstahusens BK och han är mycket besviken hur hela ärendet gällande Ulkavallen har hanterats. Han tycker att kommunen fört klubben bakom ljuset.
– Det är ju inte bara att det är kraftigt försenat. Kommunen vill inte heller stå till den uppgörelse vi gjorde med kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) och stadsbyggnadsförvaltningens dåvarande chef Per-Fredrik von Platen en gång i tiden. Vi är med andra ord lurade, säger han och förklarar.
– Det var vid ett möte för ett par tre år sedan som de sade att klubbarna Besa och Bosna skulle flytta så att vi kunde stanna kvar och utnyttja de planerna som skulle finnas kvar.

Det verkar dock som att den muntliga överenskommelsen var inofficiell.
– Vi fick det inte på pränt. Men man litar ju på vad dom säger, menar Sven Nilsson.

Klubbens ordförande Pär Sandin är lite mer försiktig i sina uttalanden men klart är att allt kunnat hanterats bättre. Och trots att han säger att han inte är uppgiven så går det inte att ta fel på hur han känner sig.
– Det är lite som Davids kamp mot Goliat. Vi är en ideell förening och vi står med mössan i handen, säger han.

Konstgräsplan försenad
Bland annat har klubben blivit lovade en konstgräsplan, något som försenats rejält. Och trots att planerna på skolbygget varit känt länge så vet inte BBK hur de ska kunna få till träningsmöjligheter, framför allt för de yngre.
– Vi har varit bortskämda med mycket planer innan och dessa behövs. Jag vill inte att nioåringar ska behöva springa runt med pannlampa och träna sent på kvällarna, säger Pär Sandin.
– Vi har idag 140-150 aktiva och det stora flertalet är barn och ungdomar. Exempelvis har vi nio eller tio ungdomslag. Kommunen har dock garanterat oss planer så att vi ska kunna träna och spela matcher. Men hur det blir vet jag inte. Vi har tio lag som ska träna två dagar i veckan. Det kommer att bli svårt även om flera lag kan dela på en plan.

Några större problem är det dock inte just nu.
– Vi har de senaste åren tränat på idrottsplatsens konstgräs, så det är samma som tidigare år. Men snart är våren här och vi ska ut på naturgräs. Då kommer det att bli problem. Målet är att vi, förutom konstgräsplanen, ska ha två planer för elvamannafotboll när allt är klart.

Klart är också att a-lagets premiär flyttar.
– Det är redan nu klart att A-lagspremiären är flyttad från Ulkavallen till Idrottsplatsen.

Men personligen tycker jag att
informationen kunde varit mycket bättre

Sven Nilsson anser att klubben blivit lurade medan Pär Sandins ser på andra problem.
– Det mötet som Sven syftar till var jag inte med på så det får står för honom. Jag förstår att det kan bli rörigt när så stora projekt ska genomföras och vi har haft en bra dialog med kommunen. Men personligen tycker jag att informationen kunde varit mycket bättre. Hade vi bara fått fortlöpande information att ge till våra ledare och ungdomarnas föräldrar så hade det varit bättre. Som det är nu så är det svårt. Vi talar om människor som arbetar ideellt och föräldrar som planerar för sina barn.

Tanken var att konstgräsplanen skulle stå klar redan efter nyår men så är inte fallet.
– Vi satt i ett möte med fritidsförvaltningen i augusti. De sa då att de skulle gå ut med ett anbud att lägga en konstgräsplan på Ulkavallen och detta anbud skulle skickas ut i augusti eller september. Tanken var att planen skulle stå klar nu i januari. Budet just nu är att planen börjar läggas nu i mars och är klar i mitten av maj, säger ordföranden som inte bara oroar sig om den närmaste framtiden.
– Hur ska det bli i framtiden? Vi har redan många som tränar med oss och nu ska här byggas nytt. Jag undrar hur vi ska kunna ta emot fler.

En som har det tufft på jobb är Petrit Parduzi på fritid- och kulturförvaltningen som sedan många år ansvarar för uthyrningen av planer.
– Jag sitter just nu och försöker få ihop ett pussel, säger han och medger att klubbarna på Ulkavallen har en hård vår framför sig.
– De kommer att få det tufft. De lag som spelar elvamannafotboll kommer till största delen att få göra detta på idrottsplatsen. För de yngre som spelar sjumannafotboll finns det gräsytor på Ulkavallen som räcker till.

Vad som gjort att konstgräsplanen är försenad vill inte Petrit Parduzi spekulera i.
– Det vågar jag inte svara på. Det får ni fråga mina chefer, säger han.

Personligen försöker han se ljust på framtiden trots att han hamnat i kläm mellan de som bestämmer och Borstahusens BK.
– Jag försöker bara genomföra vad politiken bestämmer och det är inte alltid så lätt. Men jag vet att det kommer att bli bra på Ulkavallen när allt är klart. Men utan tvekan så kommer våren att bli tuff för dom, avslutar Petrit Parduzi.

Till arkivet