Annons

Formgalleri flyttar in i konsthallen

Möbeldesinern Mats Theselius drog fullt hus när han ställde ut och föreläste i Landskrona konsthall. Nu återvänder han som jurymedlem inför sommarens stora formutställning.

Möbeldesignern Mats Theselius drog fullt hus när han ställde ut och föreläste i Landskrona konsthall. Nu återvänder han som jurymedlem inför sommarens stora formutställning. Foto: Håkan Karlsson.

Allt fler skåningar upptäcker Landskrona konsthall. Inte bara för konstens skull utan lika mycket för formen, såväl på byggnad som på innehåll.

Annons
 

Landskrona konsthall, Skånes snyggaste konsthall, byggdes till stadens 550-års jubileum 1963 och syftet var att skapa en arena för industridesign. På senare år har konsthallen flera gånger utnyttjats till utställningar som legat i gränslandet mellan konst, design och konsthantverk.
Inte minst har Landskrona Konstförening drivit denna linje sedan man för fem år sedan visade den uppskattade och välbesökta utställningen Konstoform. I fjol bröt förningen ytterligare ny mark när visade en utställning om den väletablerade designern, arkitekten och formgivaren Jonas Lindvall.

I år får de populära formutställningarna en fortsättning.  Sommarens stora utställning i konsthallen heter Formgalleriet c/o Landskrona konsthall och är fram till den 15 april öppen för formgivare att ansöka till.
– Det är naturligtvis oerhört spännande och se vad vi får in, säger Birthe Wibrand, konstintendent på Landskrona konsthall och en av tre som ingår i juryn som kommer att välja ut ett trettiotal formgivare med anknytning till Skåne som får visa upp sina alster.
– Vi hoppas på massor av ohämmade idéer, prototyper och pågående arbeten. Vi vill se objekt och föremål som är i sin linda. Det vill säga de får inte vara i massproduktion redan.

Formgalleriet c/o Landskrona konsthall är ett samarbete mellan Elleroch, Landskrona konsthall och Landskrona Konstförening med stöd från Region Skåne. Formgalleriet är ett utställningskoncept och ett pågående projekt initierat 2013 av Elleroch, som är Jens Klaive och Linda Soondra. Syftet med Formgalleriet är att skapa arenor för talangfulla formgivare med anknytning till Skåneregionen.  Formgivare verksamma i eller med anknytning till Skåneregionen inbjuds nu att söka till utställningen Formgalleriet c/o Landskrona konsthall. Sista ansökningsdag är 15 april. Mer information och anmälningsformulär på kommunens hemsida.
Tanken är att lyfta fram och presentera lokal och hållbar produktion och olika material samt arbetsmetoder.
– Vi hoppas att den jurybedömda utställningen blir en tankeväckande mötesplats för allmänheten och öppnar upp för diskussioner kring design och produktion, konst och hantverk, form och funktion, säger Birthe Wibrand och menar att Skåne är en värdefull och intressant kreativ destination inom området design och konsthantverk.

I juryn ingår dessutom kulturjournalisten inom konst och design Carolina Söderholm samt den välkände möbeldesignern Mats Theselius där den senare hade flera av sina möbler utställda i konsthallen 2011 under utställningen Konstoform.
– Vi kommer att ha en del programpunkter knutna till utställningen i sommar och kanske kan vi få Mats att föreläsa igen, funderar Birthe Wibrand.

Produktformgivare verksamma i eller med anknytning till Skåneregionen är välkomna att ansöka till att delta i utställningen. Vernissage är lördagen den  18 juni och utställningen pågår till och med söndagen den  7 augusti.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser