Hyllad jazzsångerska bjuder på variation

Lina Nyberg i en fullpackad turnébil på väg söderut för att bland annat spela i Landskrona. Foto: selfie
Lina Nyberg har åter satt sig i en fullpackad turnébil på väg söderut för att bland annat spela i Landskrona. Foto: selfie
Lina Nyberg i en fullpackad turnébil på väg söderut för att bland annat spela i Landskrona. Foto: selfie
Lina Nyberg i en fullpackad turnébil på väg söderut för att bland annat spela i Landskrona.
Foto: selfie

I fredags släppte sångerskan och kompositören Lina Nyberg sin senaste skiva, Aerials, och betyget är gott. Bland annat gav Johannes Cornell på Dagens Nyheter henne full pott. På onsdag spelar hon på Teaterrestaurangen och hon utlovar såväl klassiska tongångar med jazzrytmer som jazzpärlor i det mer avskalade formatet.

Den svenska jazzstjärnan Lina Nyberg släppte del två i sin trilogi om världen, elementen och musiken genom dubbelskivan Aerials. Skivsläppet följs upp av en vårturné och på onsdag dyker hon upp med två konstellationer på Landskrona Teater.
– Det blir dels musik med stråkkvartetten Vindla från Malmö, en typ av klassisk musik men med stänk av jazz och improvisation. Dessutom kör jag ett duoset tillsammans med gitarristen David Stackenäs, säger Lina Nyberg.

Ett genomgående tema på såväl den senaste skivan som på spelningen är luften.
– För några år sedan spelade jag in en skiva med ett storband och då var temat havet. Därför kändes det naturligt att nu fokusera på luften och vad som finns där. Så det blir mycket fåglar, säger sångerskan och skrattar.

När man lyssnar på hennes musik så förstår man att hon har en bred musikalisk bas.
– Jag blir inspirerad av mycket. Claude Debussy, Béla Bartók och Maurice Ravel är några av de klassiska mästarna som jag gärna lyssnar på. Jazzmusiker som jag uppskattar är bland många andra Lars Gullin och Duke Ellington, säger hon.

Trots att hon gärna spelar jazz på ett modernt vis så har hon många band till tradjazzen.
– Jag kommer från den. Jag började spela med Bernt Rosengren och har sedan dess utvecklat mitt öra. En annan stor inspirationskälla är bluesen, säger Lina Nyberg och avslutar med att hälsa Landskronaborna välkomna på onsdag.
– Jag har aldrig spelat i Landskrona så det ska bli jättekul. Det är alltid kul och spännande med en ny publik.

Till arkivet