Annons

BoIS 1,8 miljoner back

Under jubileumsåret 2015 hade BoIS inte så många sportsliga framgångar att glädja sig åt. Vinst dock i jubileumsmatchen mot Örgryte, mycket kom istället åter igen att handla om klubbens ekonomi.

Under jubileumsåret 2015 hade BoIS inte så många sportsliga framgångar att glädja sig åt. Vinst dock i jubileumsmatchen mot Örgryte. 100-åringen fick istället leva på fornstora minnen, Hall of Fames samt snack om klubbens usla ekonomi.

Elva svåra år, rent sportsligt, gör att Landskrona BoIS nu får gå rejäla brottningsmatcher med ekonomin.

Annons
 

På torsdag håller Landskrona BoIS årsmöte och mycket kommer säkert att kretsa kring årets bokslut som visar på ett minus på 1,8 miljoner kronor.

– Det negativa egna kapitalet är nu uppe i 2,7 miljoner kronor, konstaterar klubbens ordförande Gabriel Munck och menar att mycket beror på den kraftigt minskade omsättningen klubben fått när man gått från Superettan till division 1.

–  2014 hade vi över 20 miljoner kronor i omsättning. Till nästa år budgeterar vi med en omsättning på 11 miljoner. Det finns ingen organisation, idrottsklubb eller företag som gör en sådan resa utan att tappa i resultat, förklarar han.

Trots det negativa resultatet visar även nästa års budget på ett underskott på 400 000 kronor.
– Nu är detta en budget och under årets lopp ska vi verkligen kämpa för att komma i ekonomisk balans. Vi har skurit överallt, bortsett från ungdomssidan där vi väljer att inte göra några indragningar, poängterar ordföranden.

Överenskommelser med tränare Zvezdan Milosevic och spelare som  Samuel Aziz och Jonas Sandqvist finns med i minusresultatet och kostade klubben 650 000 kronor.
– Det är kontrakt vi fått lösa ut. Här finns också avskrivningar på bland annat den surdeg som rört övergångssumman för Kevin Amuneke till Setubal, säger Gabriel Munk.

Några lyckade spelarförsäljningar blev det inte under året. Den enda spelarövergången som gav några intäkter var Andrew Stadlers övergång till Östersund som innebar 250 000 kronor till klubben.

– Av dessa går 100 000 till vårt spelarinvestbolag. Nu upphör detta bolag till sommaren nästa år och kanske får vi behålla även dessa pengar. De har sammanlagt satsat 4,5 miljoner kronor i våra spelare och endast fått tillbaka 100 000 kronor. Det finns mycket hjärtepengar där.

Klubben har också lån på 1,2 miljoner kronor till vad som uppges vara från närstående/styrelseledamöter. Lån som är långsiktiga och som inte behöver återbetalas förrän likviditeten tillåter detta.

En annan åtgärd BoIS  tvingades till under fjolåret var att man av ekonomiska skäl tvingades säga upp sportchef Patrik Johansson.

Noterbart i sammanhanget är som vi tidigare också skrivit att Linus Malmqvist som bland annat satt ordförande i klubbens ekonomiska utskott, samt Per Eriksson hoppade av styrelsen under december månad.  Årsmötet  kommer därmed att få ta ställningen till en del nyval till styrelsen, eller?
– Valberedningen kommer att föreslå en minskning från nuvarande nio ledamöter till sju, säger Gabriel Munck som dock inte utesluter nya namn i styrelsen.

– Det jag kan säga nu är att jag är tillfrågad om sitta kvar och om medlemmarna tycker detsamma så gör jag det. Så väl valberedningens förslag som årsredovisningen är på väg att skickas upp på vår hemsida, säger  Gabriel Munck strax innan det är dags att luncha tillsammans med författaren  Åke Jönsson.
– Det ska bli spännande att höra hur arbetet med 100-årsboken fortgår. Åke vill ha med även 2015 i boken. Meningen är att den ska ligga klar till den 1 november, avslutar Gabriel Munk.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser