Annons

Flörtig whisky vårtecken på Ven

Mycket  kretsar kring Henric Molins näsa och smaklökar när Spirit of Hven utvecklar nya ädla drycker på ön.

Mycket kretsar kring Henric Molins näsa och smaklökar när Spirit of Hven utvecklar nya ädla drycker på ön.

Ett av dom säkraste vårtecknen är när Spirit of Hven släpper en ny maltwhisky och på fredag är det dags. Megrez, den fjärde whiskyn av sju i serien Seven Stars,  tar då plats på hyllorna på Systembolaget. Landskrona Direkt besökte destilleriet på Ven i veckan och fick provsmaka den ädla drycken.

Annons
 

I tisdags kallade whiskymästaren och destillatören Henric Molin samt hans hustru Anja in press och andra entusiaster till Spirit of Hven på ön mitt i Öresund. Först på dagordningen stod en presentation av en ny maltwhisky och vid elvatiden på förmiddagen avtäcktes det lilla bordet på scenen och Henric Molin höll upp flaskan med  den karakteristiska konformen som kommit att bli ett signum för destilleriet.
Faten som whiskyn har funnit sin arom i under drygt tio månader har tidigare lagrat Pedro Ximénez Sherry vilket ger en svag russinton.
– Även rökigheten håller sig i bakgrunden. Det är den mest mogna, komplexa och flörtigaste av de fyra whiskyna i serien Seven Stars, berättade Henric Molin samtidigt som de 140 gästerna lät sig väl smaka.

Whisky är buteljerad vid 45 vol%, utan kol- eller kylfiltrering, inga färgämnen eller tillsatser. Den är ekologiskt certifierad och naturlig.
– Ekologiskt är väldigt sällan ett sämre val. Vi försöker därför så långt som möjligt att använda ekologiska produkter i allt vi gör. Inte bara i whiskyn, säger Henric Molin.

Organic Navy Strength Gin
Det var inte bara maltwhisky som stod på programmet. Henric Molin och hans medhjälpare har även tagit fram en ny gin som har premiär den 18 mars. Det är en rejäl gin som fungerar såväl i drinken som ren, trots att den håller hela 57,1 vol%.
– De åtta ingredienserna gör att ginen har massor av karaktär. Man anar lakrits i bakgrunden och det har vi använt som sötningsmedel. Lakrits är faktiskt hela femtio gånger sötare än socker, säger han och lyfter glaset.
Och trots styrkan så fungerar ginen utmärkt att dricka rent. Det är gott. Men starkt.
– Tycker man inte det är starkt så ska man nog ta sig en funderare, säger Henrik Molin och skrattar.

Framgångarna såväl internationellt som på hemmaplan börjar göra sig märkta. Bland annat släpptes en maltwhisky med namnet Tycho´s Star den 1 december ifjol.
– Det är vad vi kallar mer en husets whisky vilket bland annat innebär att den är lite billigare, 495 kronor för halvlitern. Det är dock en mycket god whisky med komplex, rökig smak och en tydlig fatkaraktär, säger Henric Molin.

På träffen informerar Henric Molin även om att man kommer att släppa en rom. Men när detta sker är inte bestämt.
– Romen är faktiskt klar men det är så mycket annat som måste komma på plats. Men det ska inte dröja allt för länge, lovade han

Destilleriet på Ven står nu inför stora förändringar.
– Vi hoppas till nästa år att all produktion kommer att ligga här på Ven. Det är ett mål vi haft alltid och förhoppningsvis blir det verklighet nu. Men det är mycket med tillstånd och liknande som måste till, säger han.

Vi har tidigare skrivit om att Whisky Advocate Magazine, vilken är USAs ledande whiskytidning, nyligen utsåg de Spirit of Hven Sankt Claus till världens bästa whisky. Förhoppningen är att marknaden i USA nu ska öppna sig rejält.
– Men här gäller det att vara försiktig. Gör man ett misstag så är det oerhört svårt att komma tillbaka, säger Anja Molin som ser fram emot många flygtimmar till det stora landet i väster. Men det är dock inte där den största framtiden ligger.
– Nej, det är i Sydostasien. Kina är ett exempel och Taiwan ett annat. Där är den snabbast växande marknaden idag, avslutar Anja Molin.

Henric Molin lever sin dröm och kan sannerligen tala för sin vara.

Henric Molin lever sin dröm och kan sannerligen tala för sin vara.

I samband med lanseringen av Megrez bjöds det på smakprov.

I samband med lanseringen av Megrez bjöds det på smakprov.

Det minglades och anläggningen visades upp...

Det minglades och anläggningen visades upp…

... Backafallsbyn AB är Vens i särklass största arbetsgivare med 38 personer på lönelistan.

… Backafallsbyn AB är Vens i särklass största arbetsgivare med 38 personer på lönelistan. På bilden vaxas och försluts ginflaskorna innan de paketeras.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser