Hyllningskonsert med Mads Tolling Quartet

Mads Tolling Quartet. Foto: Arkiv Mads Tolling
Mads Tolling Quartet. Foto: Arkiv Mads Tolling
Mads Tolling Quartet. Foto: Arkiv Mads Tolling
Mads Tolling Quartet. Foto: Arkiv Mads Tolling

Den 28 februari fyllde den danske jazzikonen Svend Asmussen 100 år. Han har numera slutat att framträda, men alla jazzälskare minns säkert hans virtuosa fiolspel och den humor han intog jazzscenerna med. Han blev känd även i USA och nämns fortfarande där som en av världens främsta jazzviolinister. Tillsammans med Alice Babs och Ulrik Neumann bildade Svend trion Swe-Danes som blev mycket uppskattad både i Europa och USA.

Jazzhouse vill hylla Svend Asmussen med en konsert på Landskrona Teater söndagen den 13 mars. Den nu 35-årige jazzviolinisten Mads Tolling kommer att framföra en hyllningskonsert till Svend.
När Mads var 15 år, sökte han upp Svend och talade om att han tänkte bli jazzviolinist.
Svend gav inga lektioner, men han uppmanade Mads att lyssna på Stuff Smith och andra jazzviolinister. Mads bor sedan 15 år tillbaka i San Francisco och har utbildat sig till jazzviolinist på Berklee University. Mads Tolling Quartet består förutom av Mads av Svends trogne gitarrist under den senare delen av hans karriär, Jacob Fischer, på bas den danske basisten Kasper Tagel
och på trummor norrmannen Snorre Kirk.

Under den två timmar långa konserten kommer de att framföra många av Svends paradnummer och publiken kommer att känna igen melodier som Stardust, Swe-Danes Shuffel, Take Off Blues, Den lille Ole och den kluriga femtaktaren Hambo om Bakfoten. Naturligtvis kommer man även att framföra June Night, som har blivit Svends ständiga signaturmelodi.

Svend Asmussen själv kommer inte att vara på plats. Han lär befinna sig i USA enligt ”tillförlitlig källa”.
En del blir tydligen aldrig gamla!

Biljetter till detta arrangemang kan köpas på www.tickster.com eller på Landskrona Museum.

Till arkivet