Annons

Elisabeth Arvidsson – i kulturens tjänst

Till sommar slutar Elisabeth Arvidsson sin tjänst som museichef.

Till sommar slutar Elisabeth Arvidsson sin tjänst som museichef.

1980 erbjöd dåvarande kulturchefen i Landskrona, Margareta Alin, ett halvtidsvikariat som kontorist till Elisabeth Arvidsson. Den då 27-åriga Elisabeth hade först studerat till arkeolog och grävt en del, bland annat i Lund, men sedan sadlat om till etnologi. Vikariatet blev snart ett fast jobb. Därefter har hon haft praktiskt taget varje post på museet. Sedan 2005 har hon varit chef över museet och har sett massor av utställningar komma och gå.

Annons
 

Att plocka fram en favorit låter sig inte göras enkelt.
– Det är omöjligt. Vi har haft många fantastiska utställningar, säger hon.
– Men en som jag tyckte väldigt mycket om var ”Människor som vi” som invigdes i december 2002. Det är en mycket spännande utställning och det var en stor utmaning att färdigställa den.

Tidigare var museum en historisk institution. Idag påminner museer som det i Landskrona mer om kulturhus. Det visas film, hålls föredrag, barn leker, och ofta har man underhållning för att locka folk.
– Så har utvecklingen varit och det är kul. Det ska vara liv och rörelse, säger Elisabeth Arvidsson och funderar över hur framtidens museer kommer att se ut.
– I små städer som Landskrona så tror jag att museet kommer att bli en mötesplats som kommer att bli en källa för kunskap. Ungefär som bildbanken fungerar idag fast med all konst. I dagens samhälle är det en utmaning att försöka hitta en lösning att locka folk till fysiska platser som museer.

Att försöka locka ungdomar till museet är inte högprioriterat enligt Elisabeth Arvidsson.
– Ungdomar har annat att göra än att springa på museum. De kommer ju hit förr eller senare ändå, säger hon och skrattar.
– I stället är den stora utmaningen att locka hit bredare grupper.

Att ha samma arbetsplats i 35 år, som Elisabeth Arvidsson är få förunnat. Den 1 juni i år vänder hon dock blad och går i pension.
– Då ska jag leva loppan, säger hon och skrattar hjärtligt.
– Jag köpte en koloni för två år sedan, så den kommer jag att lägga mycket av min tid på.

Namn: Elisabeth Arvidsson
Familj: En son på 24 år som studerar arkitektur i Danmark
Fyller år: imorgon, den 26 februari
Intresse: Jag är en kulturkonsument
Favoritkultur: Konst, design och arkitektur
Tips till den kulturtörstande: Det finns flera bra museer i Köpenhamn. Det är bara att välja.
Hon är dock inte ensam om att ha jobbat i byggnaden under många år. Tvärt om. Många av ansiktena man möter är bekanta sedan många år.
– Det är inte konstigt. Det är en mycket stimulerande arbetsplats och vi som jobbar här har gjort det tillsammans med glädje. Och det är kamratskapet här som jag kommer att sakna mest.

Elisabeth Arvidsson lovar dock att hålla ett öga på museet och sina kollegor.
– Jag kommer naturligtvis att komma hit emellanåt. Jag är ju en kulturkonsument. Problemet är att jag inte kan slappna av när jag besöker museer på min fritid. Omedvetet har jag då alltid jobbeglasögonen på och tittar efter saker som andra inte gör. Det är faktiskt något som jag blir irriterad på mig själv för.

Avslutningsvis frågar vi henne i vilket rum hon skulle placera sig själv i som museiföremål efter 35 år i kulturens tjänst.
– I kafeterian. Jag älskar att möta folk, svarar hon utan att tveka.

Elisabeth Arvidsson är på väg att checka ut från museet efter 35 år på arbetsplatsen.

Elisabeth Arvidsson är på väg att checka ut från museet efter 35 år på arbetsplatsen.

En kommentar till "Elisabeth Arvidsson – i kulturens tjänst"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Ny museichef på plats efter sommaren

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser