Annons

Socialdemokraterna minns Palme

Roy Wernberg och Henna Christensson har varit med om att ta fram Palme-utställningen som nu finns till beskådan i Socialdemokraternas skyltfönster på Eriksgatan. - Det väcker starka minnen, säger Roy Wernberg.

Roy Wernberg och Henna Christensson har varit med om att ta fram Palme-utställningen som nu finns till beskådan i Socialdemokraternas skyltfönster på Eriksgatan.
– Det väcker starka minnen, säger Roy Wernberg.

På söndag är det 30 år sedan Olof Palme mördades. I Socialdemokraternas skyltfönster på Eriksgatan finns en liten utställning som dels påminner om mordet men också om Olof Palmes besök i Landskrona på 1970-talet.

Annons
 

Den tidigare journalisten Kalle Berggren har varit med att ta fram utställningen och minns speciellt Olof Palmes besök i Landskrona på våren 1978.
– Palme besökte Öresundsvarvet för att informera sig om läget på vid det nedläggningshotade varvet. Efter besöket hölls det en presskonferens på stadshuset men Palme kunde då inte ställa några löften, minns Kalle Berggren som tillsammans med Peter Böök på Arbetarrörelsens arkiv plockat fram flera tidstypiska svartvita bilder från två besök i Landskrona.
– De andra bilderna visar när Palme 1971 gästade en stor internationell ABF-konferens i Folkets Hus.

Gruppen som arbetat med utställningen har alla en sak gemensamt, de starka minnena från mordnatten, fredagen den 28 februari 1986 och den efterföljande lördagen.
– Jag arbetade på centralredaktionen på NST/Landskrona Posten i Ängelholm då. Jag minns hur vår nattchef  som inte hade mycket till liv utanför redaktionen satt kvar den natten och bokstavligen fick stoppat pressarna. När TT-flashen plingade till  strax innan midnatt om mordet på Sveavägen fanns inget annat att göra. Det vara bara till att göra om hela förstasidan. Det gjorde att på lördagsmorgonen var NST och Landskrona Postens läsare bland de enda i landet som fick den tragiska nyheten med sin morgontidning.

Därefter gällde det att mobilisera alla journalister.
På lördagen var det ner på stan och samla röster. Grejen var att knappt ingen kände igen mig. På kvällen hade nämligen Ann-Marie och Sofia  klippt mig enda ner till hårroten. Det var första gången sedan Beatles slog igenom som jag var korthårig, minns Kalle Berggren som då var en stor profil i staden.

När Landskrona Direkt står och tittar på utställningen stannar Ulf Nerhult till och minnena bubblar upp.
– Jag försöker se om jag själv finns med på bilderna från varvet. Jag minns mycket väl när Palme besökte oss, säger han och pekar på en av bilderna där den kostymklädde partiledaren med besökshjälm på huvudet står omgiven av varvsarbetare.
– Precis där gick en skitig Didi fram och la armarna om Palme. Han fann sig direkt och började snacka med den store färgade killen och fick ganska omgående luskat ut att han var en amerikansk desertör från Vietnamkriget.

Utställningen kommer att finnas i Socialdemokraternas skyltfönster under cirka 14 dagar framöver.

Ulf Nerhult stannar till och tittar på utställningen.

Ulf Nerhult stannar till och tittar på utställningen.

Olof Palme talar med varvsarbetarna...

Olof Palme talar med varvsarbetarna… Foto: Bertil Persson

... när Didi glider fram och presenterar sig.

… när Didi glider fram och presenterar sig. I bakgrunden skymtar fotograf Ralph Nykvist. Foto: Bertil Persson.

Kommunalråd Bo Nilsson och Metalls ordförande Gunnar Nilsson fanns med bland åhörarna i bakgrunden när Olof Palme höll presskonferens på stadshuset. Foto: Bertil Persson.

Kommunalråd Bo Nilsson och Metalls ordförande Gunnar Nilsson fanns med bland åhörarna i bakgrunden när Olof Palme höll presskonferens på stadshuset. Foto: Bertil Persson.

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser