Annons

Daniel Berlin fick sin första stjärna

Daniel Berlin firar med pasta, Cola och ett par selfies till Landskrona Direkt.

Daniel Berlin firar med pasta, Cola och ett par selfies till Landskrona Direkt.

För första gången har prestigefyllda Guide Michelin delat ut stjärnor till krogar i Sverige och som inte ligger i storstäderna.  Oerhört glädjande är att Landskronasonen Daniel Berlin som i Skåne Tranås på Österlen driver krogen Daniel Berlin Krog, har fått en stjärna. Det offentliggjordes när Guide Michelin presenterade sin nordiska guide i Köpenhamn på onsdagsförmiddagen.

Annons
 

När Landskrona Direkt når Daniel Berlin på telefon så sitter han i en bil och är på väg till Österlen.
– Jag har lämnat hysterin i Köpenhamn och är på väg till lugnet i Skåne Tranås, säger han och skrattar.
– Tro det eller ej. Här sitter jag och käkar mat från pastavagnen och dricker en Cola Light.

Naturligtvis är stjärnkocken jätteglad över den prestigefyllda stjärnan. Men så värst förvånad är han inte.
– Dom har varit här flera gånger ifjol. Några gånger i största hemlighet, men en gång presenterade en engelsman sig efter att han ätit. Han ställde då en massa frågor om allt möjligt och då förstod jag att jag var aktuell, säger Daniel Berlin och ger sig på en gissning på vad som gjorde att han fick stjärnan.
– Jag tror det är jämnheten. De har varit här flera gånger och fått jämn kvalitet.

Några större förändringar för att få en andra och en tredje stjärna är inte att vänta.
– Jag tror på det jag gör idag och det kommer jag att fortsätta med. Jag tror inte på att man ska ändra för mycket. Vi ska dock bli lite bättre på det som vi gör bra idag.

Att just han fått en stjärna hoppas han själv ska inspirera andra.
– Det är en effekt som jag hoppas på. Att hela restaurangscenen utanför storstäderna får ett lyft.

Han största önskan är dock att kockyrket ska få en nytändning.
– Det har en tid varit få som sökt kockutbildningar. Bland annat så har gymnasielinjen i Landskrona fått lägga ner på grund av för få sökande. Kan min stjärna vara med att tända glöden igen så att vi kan få nya spännande kockar i framtiden, då blir jag jätteglad.

Landskrona Direkt har även talat med hans lärare, Björn Wingårdh, som var den som på allvar fick Daniel Berlin att intressera sig för matlagning.
– Jag är naturligtvis oerhört stolt idag, säger han och skrattar.

Han är inte så förvånad över att just Daniel Berlin fått en stjärna.
– Det som förvånar mig är att representanterna för Guide Michelin tagit sig till Österlen. Men när de väl kommit dit så är jag inte överraskad över att han fått en stjärna. Daniel håller en oerhört hög klass, berömmer Björn Wingårdh.

Den forne läraren har inte talat med sin gamle elev ännu.
– Det är tillräckligt många som jagar honom idag. Men jag ska träffa honom på lördag och då ska jag gratulera honom av hela mitt hjärta, säger Björn Wingårdh.

Läs även:  Berlin het i New York samt en profilintervju med honom från 2011

Daniel Berlin har fortfarande ett vakande hand över Erikstorp,

Daniel Berlin har fortfarande ett vakande hand över Erikstorp,

Kocklärare Björn Wingårdh är en av anledningarna till att Daniel Berlin idag fått sin första Guide Michelin-stjärna.

Kocklärare Björn Wingårdh är en av anledningarna till att Daniel Berlin idag fått sin första Guide Michelin-stjärna.

 

 

En kommentar till "Daniel Berlin fick sin första stjärna"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Daniel Berlin listad bland de bästa i världen

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser