Skåne ger inget stöd åt LUF Stockholm

Karl Philip Nilsson (L) sitter i kommunfullmäktige men är också ordförande i LUF Skåne.
Karl Philip Nilsson (L) är yngst i kommunfullmäktige. Nu är han också bostadspolitikst talesperson för LUF.
Karl Philip Nilsson (L) sitter i kommunfullmäktige men är också ordförande i LUF Skåne.
Karl Philip Nilsson (L) sitter i kommunfullmäktige men är också ordförande i LUF Skåne.

Liberala ungdomsförbundet (LUF) i Stockholm röstade i helgen igenom att incest mellan syskon ska vara lagligt och att nekrofili ska avkriminaliseras. Sedan dess har det stormat rejält kring ungdomsförbundet. 20-årige Karl Philip Nilsson från Landskrona är ordförande för LUF Skåne och han ger inget stöd åt sina partikamrater i Stockholm.

Hur ser LUF Skåne på beslutet?
– Detta är inget som LUF Skåne står för och har inte heller planer på att ta ställning kring just nu, man kan väl säga att vi har högt i tak inom förbundet.

Får inte sloganen ”Sveriges grymmaste ungdomsförbund” en ny betydelse nu?
– Nej det tycker jag inte.

Vi får förmoda att det hela är en PR-kupp i stil med Gudrun Schymans (FI) pengaeldning i Almedalen. Hur ser du på det i sådana fall?
– Om det nu skulle vara en PR-kupp så är det oerhört effektivt att utan spendera en enda krona ha blivit huvudnyhet på de mest etablerade tidningarna. Det är ju bara att gratulera dem men ställningstagandet är ju deras och får stå för dem.

En liberal hjärtefråga som varit på tapeten på sistone är det fria skolvalet där de båda ordförandena i landets två stora lärarfackförbund menar att det fria skolvalet förstärker segregationen. Hur ser du på det och hur kan man lösa problematiken?
– Jag tycker att det fria skolvalet är bra. Det ger möjligheter för individer att göra klassresor och att välja skolor som man trivs bättre på som kanske inte ligger närmast sin bostad. Jag tror att det är viktigt att fler tar och aktivt väljer skola, även i grundskolan för att på så sätt kunna minska segregationen.

Jan Björklund har tidigare velat ha lägre ingångslöner till unga för att få bukt med ungdomsarbetslösheten. Nu efterlyser han lägre ingångslöner för nyanlända för att ge fler nyanlända en bättre chans att få jobb. Håller du med din partiledare och hur låg/hög ska lönen vara för en ung respektive nyanländ för att klara leva utan bidrag?
– Att ha en sysselsättning är grundläggande idag. Saknar man sysselsättning är det lätt att man tappar framtidstron, blir nedstämd och känner sig betydelselös. Därför tycker jag att modellen med startjobb är mycket bra. Man ger med detta många unga och nyanlända med begränsad utbildning chansen att få sitt första jobb, till en skattefri-lön kring 15 000 kronor. På så sätt kan de som saknar nätverk och med begränsad utbildning en möjlighet att visa vad de kan och få en riktig sysselsättning.

Din LUF-kompis i Landskrona, Erik Rantzow, har engagerat sig fackligt och har med framgång, kan vi konstatera idag, drivit frågan om kollektivavtal för kabinpersonalen där han jobbar. Är det inte upp till det brittiska bemanningsbolaget att sätta sina löner och med tanke på Björklunds uttalande ska riksdag/regering lägga sig i lönesättningar på arbetsmarknaden?
– Jag tycker att det är upp till arbetsmarknadens parter att lösa och se till att kollektivavtal finns. Löneförhandlingar bör skötas mellan arbetsmarknadens parter där politiken ger verktyg så att förhandlingarna ska vara effektiva och gå så smidigt som möjligt.

Till arkivet